B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vzdrževanje klimatske naprave

Da vam ne bo vroče !

Tako kot večino mehanskih sistemov je tudi klimatsko napravo treba redno vzdrževati. To ne velja le za starejše avtomobile, ampak tudi novejše - ko v avtu postane vroče kljub vklopljeni klimatski napravi, je namreč že prepozno in treba je zapeljati na servis.

Klimatsko napravo sestavlja 6 glavnih sklopov. Kondenzator, kompresor, sušilni čistilec, ekspanzijski ventil, uparjalnik in kabinski čistilec. Sistem je polnjen s plinom, ki pri prehodu skozi 6 sklopov spreminja agregatno stanje iz plina v tekočino in obratno. Sistem klimatske naprave sestavljajo tudi številne gumijaste cevke in tesnila, ki ne tesnijo stoodstotno, skozi mikroskopsko majhne luknjice in pore cevi, tesnil ter ohišja kompresorja pa hladilni plin vseskozi uhaja v ozračje. Z rednim mazanjem cevi in tesnil podaljšamo življenjsko dobo klimatske naprave in upočasnimo uhajanje plina, a po štirih do petih letih uporabe iz sistema uide toliko plina, da se učinkovitost hlajenja opazno zmanjša.

Zato priporočamo obisk specializiranega servisa vsaj na vsake dve leti. Pregled ne stane veliko, saj serviser le izmeri učinkovitost delovanja in dočrpa manjkajočo količino plina, če je treba.

Priporočeno vzdrževanje klimatske naprave:
  • vsakih 15.000 km je potrebno menjati kabinski filter
  • vsakih 40.000 km ali na dve leti opraviti redni servis
  • vsakih 60.000 km zamenjati sušilni čistilec
« nazaj ...Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna