B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

GMT nasvet pred poletjem: Preverite akumulator!

GMT nasvet pred poletjem: Preverite akumulator!

 

Eno bolj zmotnih mišljenj je, da akumulator najpogosteje odpove v hladnih zimskih mesecih. Vročina je namreč glavni razlog za odpoved akumulatorjev, od tod izvirajo tudi kasnejše zimske težave.

V vročem delu leta odpove največ akumulatorjev, pa čeprav večina ljudi nedelovanje tega vitalnega dela avta še vedno povezuje z zimo in mrazom. Res je, nizke temperature blokirajo kemične reakcije znotraj akumulatorja, zato ne more zagnati motorja, hkrati imamo pozimi ob startu nanj priključenih več velikih porabnikov, olje v motorju pa je gostejše in nudi več odpora.

Praviloma pa se težave začnejo v vročih mesecih, je zaradi visokih temperatur prihaja do trajnih poškodb notranjosti, to pa vpliva na zmanjšanje zmogljivosti. Sončna pripeka dviga temperaturo pod motornim pokrovom. Ta vročina povzroča počasno izhlapevanje elektrolita v akumulatorju.

Ko nivo tekočine preveč pade, notranje sestavne plošče niso več ustrezno zaščitene in pride do usodnih sprememb, zaradi katerih niso več sposobne proizvajati tako visoke napetosti. Akumulatorju se zato hitro skrajša življenjska doba, v nekem trenutku pa morda sploh ne more več zagnati motorja. To se zelo pogosto zgodi že sredi vročega poletja, na dopustu nekje na jugu. Do odpovedi lahko pride nenadno, brez vsakega opozorila. Takrat govorimo o "akumulatorski kapi".

Svetujemo, da pred daljšo potjo preverite stanje akumulatorja in ga po potrebi zamenjate. V trgovinah GMT ponujamo širok izbor kakovostnih akumulatorjev. Naši izkušeni prodajalci vam bodo znali svetovati.

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna