B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Sprostite dihanje vašega avta in privarčujte

Sprostite dihanje vašega avta in privarčujte

Kabinski, zračni, gorivni ali oljni? Kateri filter najbolj pomaga zniževati stroške? Vsi!

Pomlad pred začetkom vročega dela leta je pravi čas za menjavo filtrov v vozilu. Raziskave namreč dokazujejo, da je mogoče prav z rednim in pravilnim vzdrževanjem prihraniti največ denarja, saj s tem precej zmanjšamo možnost nepričakovanih popravil. Prav filtri pa so relativno poceni nadomestni deli, s katerimi lahko bistveno izboljšamo učinkovitost delovanja avta, zato pri njih res ne gre varčevati. Dober filter namreč omogoča avtu prepotovati več kilometrov z manj denarja.

Zračni filter prispeva k čistemu pretoku zraka skozi motor. V sodobnih avtih je pravilno doziranje zraka v izgorevalni proces izrednega pomena za optimalni izkoristek goriva. Zračni filter iz zraka pobira nesnago, ki bi sicer zašla v notranjost motorja. Pri tem mora biti sposoben čiščenja tudi delcev, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Sčasoma se filtrirni material zapolni do te mere, da ne omogoča več pravilnega prehoda zraka, zato se začne motor mučiti, poraba se viša. Še posebej tam, kjer se pogosto vozimo po prahu (makadam, gozdne ceste itd.), je treba zračni filter menjati še pogosteje od splošnih priporočil. Nikoli ne čistite že rabljenega filtra z zračno pištolo, saj to ne more bistveno izboljšati njegovega stanja.

Oljni filter omogoča čist pretok olja po motorju. Olje iz motorja odvaja toploto in nesnago v obliki saj in drugih delcev, ki nastajajo med delovanjem, ter jih odloži v filtru. Ko je filter že preveč zapolnjen z nesnago, to lahko privede do zmanjšanja pretoka olja skozenj, kar je zelo slabo in nevarno za delovanje motorja. Poveča se poraba, prihaja do pregrevanja motorja, v najbolj črnem scenariju lahko tudi do zelo dragih lomov.

Gorivni filter čisti bencin oziroma dizelsko gorivo. Njegova redna menjava prav tako prispeva k čistemu in pravilnemu pretoku goriva. Ob zamašitvi nastajajo razmere, ko v motor prihaja premalo goriva, kar zmanjša zmogljivost in učinkovitost, motor je zaradi nepravilnega zgorevanja podvržen večji obrabi.

Kabinski filter sicer ni neposredno povezan z motorjem, vseeno pa je zelo pomemben za vožnjo. Čist kabinski filter skrbi za svež zrak v notranjosti vozila, kar je eden ključnih pogojev za varno in zdravo vožnjo. Še posebej v času, ko narava cveti, je smiselno menjati kabinski filter, v katerem se nabere ogromno cvetnih delcev, ki lahko povzročajo težave alergikom. Ima pa tudi zamašen kabinski filter vpliv pri porabi goriva, saj se morajo posledično drugi sistemi bolj "mučiti".

V kakovosti filtrov so lahko razlike ogromne, na dolgi rok pa prihranki zelo različni. Ker se povečuje povpraševanje po zmogljivosti, se povečuje tudi povpraševanje po kakovostnem vzdrževanju vozil. Ne dovolite, da slabi filtri skrajšajo čas vaših servisnih intervalov in povečajo dolgoročne obratovalne in vzdrževalne stroške.

V GMT Avtodeli trgovinah zahtevajte filtre boljše kakovosti, saj boste z njimi največ prihranili. Naši trgovci vam bodo znali pravilno svetovati. V ponudbi imamo filtre proizvajalcev: Mahle, Purflux, Champion, Japan Parts, AirCab, Blue Print, Febi …

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna