B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pred potjo na zimske šolske počitnice obvezno v trgovino GMT

Pred potjo na zimske šolske počitnice obvezno v trgovino GMT

Zimske počitnice so čas, ko se številni z avtomobilom odpravijo na daljšo pot. Pogosto v kraje z višjo nadmorsko višino in nižjimi temperaturami. V članku vam svetujemo, kaj naj bo na poti na zimski oddih del obvezne opreme v vašem avtomobilu. Da boste dobro pripravljeni v primeru nevšečnosti, prej zavijte v trgovine GMT.

Pripravili smo seznam stvari, ki jih morate imeti pozimi vedno s seboj v avtu. S tem boste pripravljeni tudi na nepredvidljive situacije. In te se v ekstremnih vremenskih razmerah dogajajo iz leta v leto. Še večja verjetnost, da boste naleteli na zimske razmere, so zimske počitnice, ko se številni Slovenci odpravijo na oddaljena smučišča v BiH, Avstrijo, Italijo, Francijo ...

V koloni vozil lahko na avtocesti ali zasneženi cesti obtičite tudi več ur. Zato bodite pripravljeni na zimsko vožnjo, pred potjo pa še enkrat preverite, ali imate s seboj najbolj nujne stvari. Med obvezne predmete za začetek sodi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Dobro preglejte tudi brisalce. Guma brisalcev ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Razmerje med koncentratom in vodo mora biti takšno, da bo tekočina zdržala vsaj -20 stopinj Celzija.

Motorno olje naj bo primerno za delovanje v nižjih temperaturnih pogojih. Sveže "zimsko" olje bo avtomobilu pomagalo, da bo zjutraj lažje vžgal in se hitreje ogrel. Tisti, ki vozijo vozilo z dizelskim motorjem, naj v posodo za gorivo točijo zimski dizel, ki je odporen proti kristalizaciji parafina. Poskrbite, da bo posoda za gorivo vedno polna vsaj do polovice.

Preverite stanje pnevmatik. Z nizkimi temperaturami, snegom in ledom se lahko učinkovito spopadajo le namenske zimske pnevmatike z dovolj globokim profilom (zakonsko najmanj 3 mm, za dejansko učinkovitost pa vsaj 5 mm). Imeti morajo oznaki M+S in snežinko.

Nihče si ne želi, da med dopustom v mrzlem vremenu ne bi zagnal vozila. Nižje temperature poskrbijo za upad moči akumulatorja za zagon vozila. Ne odlašajte z menjavo. Če niste prepričani o stanju akumulatorja, naj ga preveri mehanik, lahko pa vam svetujejo tudi naši izkušeni prodajalci v trgovinah GMT. Pri nas dobite tudi snežne verige vseh velikosti, pa tudi strešni kovček, če v prtljažniku nimate dovolj prostora za vse stvari.

Ker pa sneg lahko tudi preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, kapa, rokavice, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon z napolnjeno baterijo. Seveda naj bo vedno pri roki tudi odsevni jopič in prva pomoč. Pa ne pozabite na ustrezno avtomobilsko zavarovanje.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna