B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Še vedno zjutraj nejevoljno praskate po steklih?

Še vedno zjutraj nejevoljno praskate po steklih?

Če nimate garaže ste verjetno že navajeni, da vas pozimi zjutraj čaka neprijetno opravilo praskanja ledu s stekel avtomobila. S temi nasveti si boste to delo vsaj olajšali, če ne kar popolnoma preprečili. 

Zamrznjena stekla so zimska nadloga, ki se ji včasih enostavno ne moremo izogniti. Obstajajo pa načini, da s to nadlogo opravimo z manj napora in slabe volje. 

Pametno parkiranje

Če lahko izbirate, avtomobil čez noč parkirajte v ugodno smer, v najboljšem primeru proti jugovzhodu. Zjutraj bo sprednje steklo tako manj zamrznjeno, prvi sončni žarki pa bodo poskrbeli, da se bo še pred vašim prihodom začelo tudi odmrzovanje. 

Pokrijte vetrobransko steklo

Logika je preprosta, tako kot pri človeškem telesu. Če je pokrito, ne bo zmrznilo. Uporabite lahko kako staro deko ali kak kos blaga, najbolje pa bo, če si priskrbite temu namenjeno pokrivalo, ki se s pritrditvijo upira tudi morebitnemu nočnemu vetru. 

Sredstvo za odmrzovanje

Bolj elegantno kot to, da po zaledenelem steklu poškropite temu namenjeno sredstvo in se čez minuto lahko že odpeljete, ne gre. V primeru pričakovanega hudega mraza pa si jutranje delo lahko olajšate tudi tako, da stekla poškropite že zvečer. Sredstvo uporabite tudi okoli robov vrat, saj boste s tem preprečili poškodbo primrznjenih tesnil, pa tudi zamrznjena vratca posode za gorivo lahko »zrahljate«. 

Pripravite orodje

Strgalo in metlica sta pozimi nepogrešljiva, zato ju imejte vedno pri roki. A vseeno dobro premislite, kje ju imate pospravljena. Če sta v avtomobilu, boste najprej morali odpreti vrata zasneženega avtomobila in s tem morda zasnežili sedeže. Če že, naj bosta v prtljažniku, kjer bo sneg povzročil manj nevšečnosti. Izberite strgalo z rokavico, ki ščiti roke, metlica pa naj ima dolg roč, da z njo dosežete vse kotičke strehe avtomobila. 

Naj klimatska naprava dela namesto vas

Ko enkrat lahko vstopite v avtomobil, zaženite motor in vklopite klimatsko napravo z usmerjenim zrakom v vetrobransko steklo. S tem boste pospešili tajanje in si precej olajšali delo. Dodatna prednost tega početja je tudi začetek izsuševanja kabine, v kateri je zaradi vnosa snega prav gotovo vsaj nekaj vlage. 

Pozor, brisalci!

Če njihova zasnova to dovoljuje, brisalce čez noč dvignite, da se guma ne prilepi na steklo. A pozor! Vselej preverite, da so izklopljeni, saj se lahko zgodi, da bodo ob zagonu motorja začeli mahati naokoli in povzročili škodo. Tudi v avtomatskem načinu se lahko zgodi, da senzorji zaznajo sneg ali led na steklu in jih zaženejo. 

Vroča voda? Niti pod razno!

Vročo vodo za odmrzovanje stekel na avtomobilu uporabite le v primeru, da si želite zamenjave stekel. Razlika v temperaturi namreč povzroči termični šok, katerega posledica je lahko počeno steklo. 

Zmrzal v notranjosti

V zimskem času je vnos vlage v vozilo praktično neizogiben. Ta se z delovanjem klimatske naprave počasi izloča, a velikokrat ne dovolj hitro, še posebej, če so vožnje krajše. Seveda je najbolje biti pazljiv in preventivno poskrbeti za čim manj vnosa snega na čevljih, jaknah, dežnikih in drugem. Če je vlage vseeno toliko, da se stekla rosijo, problem rešujte s klimatsko napravo, ki ne sme imeti vklopljenega notranjega kroženja in z rednim prezračevanjem avtomobila. Če vas zjutraj vseeno pričaka zmrzal tudi na notranji strani stekel, pa jo bo morda treba postrgati. Če gre za debelejšo plast, priporočamo, da armaturno ploščo med strganjem pokrijete s krpo ali brisačo. 

Vse pripomočke, od strgal in metlic, do pokrival ter kakovostnih sredstev za odmrzovanje se seveda oglasite v eni od mnogih trgovin GMT Avtodeli!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna