B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Česa v polarnem mrazu nikar ne počnite z avtom

Česa v polarnem mrazu nikar ne počnite z avtom

Vremenoslovci napovedujejo prvi res mrzli val, zelo verjetno pa ne zadnjega to zimo. Česa te dni ne počnite z avtom in kako se pravilno pripravite na mraz.

1. Izognite se avtopralnici. Ko zunaj zmrzuje, potem pretirana skrb za zunanjo čistočo ni dobra ideja. Najprej zaradi temperaturnega šoka, saj topla voda in čistila v avtopralnici lahko povzročijo poškodbe na mrzlem laku. Prav tako bo moker avto v mrazu pomrznil, kar lahko povzroči nevšečnosti, na primer pri odpiranju vrat. Naj spiranje umazanije in soli počaka na otoplitev.

2. Ne vlecite na silo zamrznjenih vrat. Poškodovali boste gumo in si povzročili nepotrebne stroške, avto pa izpostavili pronicanju vode v notranjost. Raje pravočasno zaščitite gumo okoli vrat, da ne more pomrzniti. Pomagata na primer silikonsko razpršilo ali glicerin, ki se naneseta na gumo, da ta ohrani prožnost in hkrati naredi zaščitni sloj, da ne more primrzniti na kovino.

3. Ne pokrivajte stekel s kartoni ali časniki. Primrznili bodo na steklo in tam pustili nesnago, ki bo uničila brisalce. Prav tako ne trgajte na silo brisalcev stran od vetrobranskega stekla. Uporabite sredstvo za odmrzovanje in strgalo. Še bolje pa bo, če boste zvečer pokrili vetrobransko steklo z namenskim pregrinjalom, ki se ne prijemlje na steklo in učinkovito zaščiti še brisalce in stranska stekla. Vsako jutro si boste prihranili več minut praskanja, suha stekla pa se ne bodo znova takoj zarosila. In seveda nikoli, ampak res nikoli ne polivajte zamrznjenega stekla z vročo vodo.

4. Ne dopustite vlažne notranjosti. V mrazu vam se vam bodo stekla od znotraj meglila, morda celo pomrznila. Ne le oviranja pogleda, to vpliva tudi na elektronske sestavne dele in večji občutek mraza. Skrbite za suho notranjost avta, odstranjujte mokro prtljago (obleke, dežniki), za sušenje uporabite klimatsko napravo, časopis, mačji pesek …

5. Ne vžgite avta samo za kilometer ali dva. V tem času se še hladilna tekočina ne more ogreti na delovno temperaturo, kaj šele olje v motorju in menjalniku. Gre za hude obremenitve sestavnih delov, v motorju se v takšnih primerih kopiči vlaga, akumulatorju pa močno skrajšujete življenjsko dobo.

6. V polarnem mrazu ne puščajte v notranjosti avta ničesar, čemur bi mraz lahko trajno škodil: od elektronskih naprav, še posebej tistih, ki imajo litij-ionske baterije, do lesenih predmetov, kot so instrumenti, dalje zdravil, plastenk s pijačami ali konzerv, ki zaradi ledu lahko počijo …

Vam za boj z mrazom manjka kakšen učinkovit pripomoček? Zavijte v najbližjo GMT Avtodeli trgovino, gotovo vam bodo prodajalci znali svetovati in pomagati.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna