B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Če želite nobel čevlje, jih morate negovati

Če želite nobel čevlje, jih morate negovati

Tudi pri tistih, ki svoj avtomobil redno zapeljejo v avtopralnico, so nekateri deli slabo oprani. Platišča spadajo med najbolj zapostavljene dele vozil, saj potrebujejo nekoliko bolj specifično nego. 

»Pa saj na štirinajst dni zapeljem avtomobil v pralnico,« bi marsikdo rekel, a dejstvo je, da vrteče krtače ne dosežejo čisto vsakega kotička. Že prvi pogled na zapleteno obliko aluminijastih platišč daje vedeti, da je v nekatere dele z velikimi pripomočki težko priti. V raznih utorih se redno nabira vseh vrst umazanija, ki brez odstranjevanja povzroča tako slabši videz kot trajne površinske poškodbe. Med vožnjo se platišča redno mažejo s prahom, peskom, blatom, cestno soljo in drugo umazanijo, sprednja platišča pa so še posebej izpostavljena finemu zavornemu prahu črne barve. Ta se zaradi visokih temperatur zavor »zapeče« v površino platišča.

Platišča je treba torej periodično temeljito očistiti, na kar se bomo najlažje spomnili v času menjave pnevmatik. Lotite se jih torej najmanj dvakrat na leto in pri tem uporabite posebna čistila, namenjena materialu iz katerega so platišča izdelana, denimo aluminij, ki je še posebej občutljiv. Da s čistilom ne boste naredili več škode kot koristi, je najbolje, da ga kupite pri zanesljivem viru, denimo v kateri od mnogih trgovin GMT Avtodeli.

 Kako najbolje očistiti platišča svojega avtomobila, svetuje ADAC:

 Grobo čiščenje

Najprej poskrbite, da s platišč odstranite največje kose umazanije. TO delo super opravi visokotlačni čistilec. Če ga nimate doma, pojdite v avtopralnico in delo opravite tam. 

Uporabite čistilo za platišča

Po prvem koraku dobro osušite platišča, nato pa za čiščenje uporabite primerno čistilo in dosledno upoštevajte navodila za uporabo. Pustiti ga je treba, da začne delovati, saj aktivne sestavine čistila razvijejo svojo kemično moč. Če so pri tem kolesa odstranjena z vozila, se na enak način lotite tudi notranjega dela. 

Na vrsti so mišice

Ko čistilo začne delovati, s krtačo temeljito zdrgnite površino. Vselej drgnite v eno smer in se izogibajte krožnim gibom. Umazanije v utorih in drugih težko dostopnih mestih se lotite s krtačo ali pa zobno ščetko, če je pri roki. Če je umazanija še vedno vidna, ponavljajte drugi in tretji korak. 

Odstranite čistilo

Če vam je uspelo zdrgniti vso umazanijo, vsaj tisto, ki je pripravljena odstopiti, preostanke čistila obrišite s krpo in sperite s toplo vodo. Tudi ostanki čistila so lahko škodljivi, zato platišča res dobro obrišite in počakajte, da se posušijo. 

Zaščitni premaz

Ko ste s čiščenjem zadovoljni ali pa ste dosegli vse, kar stanje platišč dovoljuje, poskrbite še, da bodo v takšnem stanju ostala čim dlje. S kakovostnim zaščitnim premazom (tudi tega boste našli v GMT-ju) premažite platišča in zagotovite maksimalno zaščito do naslednjega čiščenja.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna