B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako se znebiti umazanije mušic na avtu, da ne poškodujete laka?

Kako se znebiti umazanije mušic na avtu, da ne poškodujete laka?

Po prihodu z dopusta je pogosto na karoserijo vozila prilepljenih na tisoče mušic in drugih insektov. Znebiti se jih ni enostavno. Treba je imeti pravilna čistila in se držati pravilnih postopkov čiščenja. Le tako ne bomo uničili laka vozila. V trgovinah GMT imamo bogat nabor kakovostnih in profesionalnih izdelkov za nego vozila, naši prodajalci pa vam bodo znali tudi svetovati pri pravilni izbiri čistilnega sredstva za avtomobil.

Z mrčesom, prilepljenim na karoserijo vozila, registrske tablice in vetrobransko steklo, se borimo vsako pomlad in poletje. Med hitro vožnjo se na karoserijo in stekla lepijo mušice in druge žuželke. Mrtve žuželke na avtomobilu poslabšajo vidljivost, zmanjšajo delovanje luči in ogrožajo lak vozila. Čeprav lahko mrčes s stekel odstranimo s tekočino za stekla in brisalci, to morda ne velja za luči in še posebej ne za karoserijo.

Zato ne smete oklevati z odstranjevanjem mušic ali komarjev. Dalj časa, kot boste odlašali, težje bo očistiti vozilo. Na laku se lahko pokažejo tudi poškodbe. Mrtve žuželke vsebujejo encime, beljakovine, kisline, soli in druge kemikalije, ki lahko reagirajo z barvo avtomobila in v najslabšem primeru povzročijo korozijo. Zato je pomembno, da posušene mušice in druge insekte odstranimo čim prej, to pa storimo na ustrezen način, da ne bi pri čiščenju tudi sami poškodovali avtomobila.

1. Najprej sperite avto

To je pomembno, saj izpiranje z avto šamponom odstrani grobo umazanijo, ki lahko kasneje med mehanskim čiščenjem poškoduje lak. Uporabite mehko krtačo ali gobo in vodo za pranje pod pritiskom. Poleg tega z namakanjem posušene žuželke postanejo rahlo vlažne, kar je pogoj za uspeh. Najbolje je, da se tega postopka lotite v senci, da avtomobil ni izpostavljen sončni svetlobi, saj se bodo čistila na soncu hitro posušila.

2. Izberite pravo čistilno sredstvo

Uporaba domačih čistil oziroma čistil za kuhinjo, ki so lahko zelo agresivna in premalo učinkovita, ni priporočljiva. Vsekakor je najbolje poseči po specialnih čistilih za odstranjevanje mrčesa, ki jih najdete v trgovinah GMT po vsej Sloveniji.

3. Izdelek pravilno nanesite

Če na površinah, kje je mrčes, ni grobe umazanije, lahko mrčes poškropite s koncentriranim čistilnim sredstvom s pršilko. Raztopino pustite delovati nekaj minut, da lahko učinkovito deluje. To traja le okoli pet minut. Nato vzemite mehko krpo iz mikrovlaken ali mehko gobo in previdno obrišite raztopljene insekte. Po potrebi nežno pritisnite na mesta s "trdovratnimi" ostanki tega biološkega koktajla. Vendar pazite, da ne poškodujete barve. Če čiščenje ni 100-odstotno uspešno, lahko čistilo nanesete še enkrat in ponovite postopek.

4. Avto ponovno sperite, posušite in povoskajte

Po čiščenju vozilo sperite s čisto vodo in ga temeljito osušite z mehko krpo iz mikrovlaken. S tem boste preprečili nastanek madežev. Po čiščenju je priporočljivo površino vozila premazati z voskom ali zaščitnim premazom. To ne ščiti le barve pred prihodnjo umazanijo, ampak tudi olajša odstranjevanje ostankov insektov med nadaljnjim čiščenjem.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna