B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Znate pravilno oprati avtomobil?

Znate pravilno oprati avtomobil?

Najlažje je avtomobil oprati v avtopralnici, a se je treba zavedati, da vrteče krtače z grobimi vlakni vsakič povzročijo nekaj škode na laku. Če je mogoče, avtomobil vsaj občasno operite sami, saj boste tako odkrili tudi morebitne manjše poškodbe ali okvare. 

Če za avtopralnice velja, da na laku pustijo vidne posledice, lahko z nepravilnim pranjem doma naredimo še večjo škodo. Tu vam ponujamo nekaj kratkih navodil za pranje zunanjosti, ki se jih držite, da se bo vaš avtomobil svetil kot nov. 

Preden se avtomobila lotite z vodo, najprej ročno odstranite večjo umazanijo in razne kose kot je listje pod vetrobranskim steklom in podobno.Ko je to opravljeno, lahko začnete z zunanjim čiščenjem. Če imate visokotlačni čistilnik, ga uporabite na tem koraku, saj boste tako najlažje odstranili sol, pesek in ostalo umazanijo. Pri tem bodite pozorni, da ste s curkom od vozil oddaljeni vsaj kakih 30 centimetrov, sicer lahko povzročite poškodbe. Druga možnost je uporaba vrtne cevi in kar se da močnega curka vode, saj gre za nujen korak, ki prepreči kasnejše poškodbe. Barvo boste sicer pri kasnejšem čiščenju razpraskali z majhnimi delci umazanije.

Sedaj pride na vrsti čiščenje s šamponom. Seveda mora biti to pravi avtomobilski šampon, po možnosti odlične kakovosti, kakršne imamo v ponudbi trgovin GMT Avtodeli. Pri mešanju uporabite mlačno vodo, preveč vroča prav tako lahko škoduje. Za piko na i do suhega obrišite površino in s tem preprečite nastajanje madežev zaradi sušenja vodnih kapljic. Za ta del uporabite krpo iz mikrovlaken.

Čeprav že malce posega v notranjost, čiščenje pragov in okvirjev vrat spada v območje karoserije, zato temeljito obrišite tudi te, najprej večje packarije, nato pa prav tako s šamponom in na koncu s suho krpo. 

POZOR: Pri ptičjih iztrebkih, žuželkah , drevesni smoli in podobni trmasti umazaniji ne čakajte na pranje celega avtomobila, ampak jih odstranite takoj, ko jih opazite. V nasprotnem primeru vam bodo z agresivnimi sestavinami sčasoma poškodovale lak.
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna