B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

S Castrolovo pomočjo boste postali ekspert za motorno olje

S Castrolovo pomočjo boste postali ekspert za motorno olje

Vse bolj zapletene tehnologije nas silijo v to, da na svojih avtomobilih sami postorimo vse manj vzdrževalnih in preventivnih del. A nekatere stvari ostajajo enake, denimo olje v motorju. Pa sploh še znate preveriti njegovo raven? 

Če smo nekoč stanje motornega olja morali preverjati zelo pogosto, je danes to vseeno nekoliko drugače. Sodobni proizvodni procesi in izboljšana tehnika pomenijo, da je nevarnosti za prenizko raven olja vse manj. Nemogoče pa vseeno ni, saj se še danes najdejo zelo »požrešni« motorji, kjer olja razmeroma hitro zmanjka. Kot pravijo pri Castrolu, na količino motornega olja, ki jo porabi motor, lahko ne glede na vrsto vozila vplivajo okoljski dejavniki, kot so kakovost goriva, temperaturni odkloni in vožnja v načinu ustavi-zaženi.

Da se ne bi znašli v zagati zato pri Castrolu svetujejo, da raven olja preverimo vsaj vsakih nekaj tednov oziroma na vsakih 1.600 kilometrov.

Rezervni liter olja, ki ga morate ravno zaradi naštetih razlogov vedno s seboj, boste seveeda našli v prodajalnah GMT Avtodeli. Po celi Sloveniji jih boste našli!

 

CASTROLOVI NASVETI 

Kako preverimo raven olja?

Če želite preveriti raven motornega olja, boste potrebovali naslednje:

-          čisto krpo ali papirnato brisačo

-          avtomobil, parkiran na ravni površini

-          rokavice za enkratno uporabo (po potrebi)

 

1. Najprej se prepričajte, da ste svoj avtomobil parkirali na ravnih tleh, nato pa počakajte vsaj 10 minut, da pustite olju, da steče nazaj v zbiralnik. 

2. Dvignite in pritrdite pokrov motorja, nato pa poiščite merilno palico za preverjanje ravni olja, ki jo je običajno precej lahko videti in doseči. 

3. Izvlecite jo in uporabite čisto krpo ali papirnato brisačo ter obrišite konec. Nato pa jo ponovno namestite, pri tem pa se prepričajte, da gre do konca noter, preden jo takoj izvlečete in jo pridržite v vodoravnem položaju. 

4. Blizu konca merilne palice morata biti dve črti, včasih je vmes vzorčasta površina. Idealno mora biti raven olja na najvišji črti ali blizu nje, čeprav je kjer koli nad spodnjo črto še vedno v redu. 

Če je raven olja blizu najnižje oznake ali pod njo, morate nujno takoj doliti olje. Če je raven na sredi, je priporočeno, da dolijete toliko motornega olja, da se raven olja približa najvišji oznaki in se s tem omogoči najboljša zaščita za vaš motor.

Če na merilni palici vidite, da je raven olja nizka, morate takoj doliti motorno olje.

 

Kako dolijem motorno olje?

Ko dobite olje, se prepričajte, da je vaš avtomobil spet parkiran na ravnih tleh. Motor mora biti hladen, poleg tega pa morate počakati vsaj 20 minut, da omogočite olju čas, da v celoti steče nazaj v zbiralnik. 

 

1. Ponovno preverite raven olja, da vidite, koliko olja je potrebnega.

2. Odvijte in odstranite pokrov odprtine za dolivanje olja. 

3. Nato morate dodati manjšo količino svežega olja, pri čemer je idealno, da uporabite lij z dolgim vratom, nato pa počakate minuto ali dve, da priteče v zbiralnik. 

4. Z merilno palico znova preverite raven in še naprej dodajajte olje v manjših količinah, dokler niste zadovoljni z ravnjo.

 

Upoštevajte, da je čezmerno polnjenje prav tako slabo za vaš motor kot prenizka raven, zato olja ne nalivajte do oznake za najvišjo raven. Najbolje je, da ciljate malo pod to črto.
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna