B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

To mora biti vaš prvi spomladanski projekt!

To mora biti vaš prvi spomladanski projekt!

Zagotovo ste že doživeli, da je iz zračnikov avtomobila začelo pihati z manjšo močjo ali pa, da ste v vozilu zavohali neprijetne vonjave po plesni. To lahko z malce spretnosti na hitro odpravite.

 

Zračni filter kabino ščiti pred zunanjim onesnaženjem, ki je v prometu še posebej izrazito. Zato je pomembno, da ta vselej najbolje deluje. Če ga ne zamenjamo pravočasno, ne tvegamo le slabšo učinkovitost, torej vdihavanje umazanega zraka, pač pa v kabino prodirajo tudi bacile in bakterije, ki jih po določenem času začne vsebovati sam filter.

Mednarodno priznani specialist za filtre FRAM opozarja, da izpostavljenost onesnaževanju ne pomeni le neprijetnosti, ampak dolgoročno lahko povzroča tudi resne zdravstvene posledice. Mikroorganizmi se namreč nabirajo v avtomobilski kabini in se tam razmnožujejo pet do osemkrat hitreje kot bi se na prostem. Takšna koncentracija bakterij pa lahko vodi k razdraženi sluznici, rosenju oči, glavobolom, slabosti, astmi in alergičnim reakcijam.

Zamenjava kabinskega filtra je razmeroma preprost poseg, ki se ga lahko loti praktično vsak lastnik avtomobila. Kako pogosto ga je treba zamenjati sicer predpisuje že proizvajalec avtomobila, naš nasvet pa je, da ta razmeroma poceni potrošni del za najboljši rezultat menjate kar enkrat na leto. Najbolje je, da to storite spomladi, ko je za filtrom najbolj »umazana« zimska sezona, ki obenem prinaša tudi nadpovprečno vlago. Alergiki pa bodo menjave še bolj veseli, saj se s pomladjo začenja tudi sezona cvetnega prahu. 

Kako se lotim menjave kabinskega filtra?

Menjava je razmeroma preprosto opravilo, najlažje pa ga boste opravili, če boste sledili naslednjim korakom: 

1.      Korak

Najprej obiščite eno od mnogih trgovin GMT Avtodeli po Sloveniji in si zagotovite kakovosten nadomestni filter z aktivnim ogljem, ki ustreza vašemu tipu vozila. Odlična izbira so filtri znamke Sogefi (FRAM in Purflux). 

2.      Korak

Poiščite, kje se nahaja filter v vašem avtomobilu. Največkrat se filter potniškega zraka pod predalom na sopotnikovi strani, ponekod in bolj redko pa spodnjem delu armaturne plošče ali pa pod motornim pokrovom. Če niste prepričani, ga boste najlažje našli s hitrim iskanjem na spletu, kjer boste skoraj gotovo našli tudi Youtube video s prikazom menjave za natanko vaš model avtomobila. 

3.      Korak

Odstranite povezavo med predalom in armaturo, z drugimi besedami pokrov za katerim se nahaja filter. Skoraj vedno za opravilo potrebujete le izvijač, svetujemo pa previdnost pri ločevanju predala oziroma pokrova iz utorov, da po nesreči česa ne poškodujete. 

4.      Korak

Sedaj preostane le še, da stari filter (nekateri imajo dva) ostranite in dobro očistite ostanke umazanije, če je to filter pustil za seboj. Poskrbite, da bo novi filter postavljen na enako mesto in položaj kot je bil stari ter nazaj namestite pokrov.
Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna