B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kakšen akumulator izbrati, če nam stari odpove?

Kakšen akumulator izbrati, če nam stari odpove?

Kako vemo, kateri je pravi za naš avto? O izboru akumulatorja je najboljše povprašati prodajno osebje v specializiranih trgovinah ali serviserja vozila, ker imajo dostop do katalogov po tipih vozil in tako praviloma vedno izberemo pravi akumulator. Zato vas vabimo, da se oglasite v GMT trgovinah po vsej Sloveniji, kjer imamo usposobljen prodajalce, ki vam bodo znali dati dober nasvet.

Za vsako vozilo je predpisan določen tip akumulatorja, ki mora po navodilih proizvajalca vozila imeti določeno zmogljivost izraženo v amper-urah (Ah), količino zagonskega toka, izraženo v amperih (A) po določenem standardu ter ostale lastnosti, kot so oblika, razpored priklopov, zgradba (kalcij/kalcij, antimon/antimon, antimon/kalcij), namembnost itd.

Pri novejših vozilih je to še bolj pomembno, saj, če je proizvajalec vozila predpisal AGM ali EFB akumulator, moramo prav tak tip vgraditi in ga pravilno programirati v ECU nadzora akumulatorja. Drugače lahko pričakujemo prezgodnjo odpoved novega akumulatorja. Prav tako praviloma ne moremo pri novejših vozilih obstoječega akumulatorja nadomestiti z dosti močnejšim že zaradi maksimalne velikosti ohišja poleg tega pa tudi zaradi posledično drugačnega načina polnjenja in obremenitve alternatorja.

Pozor vsi s start-stop sistemi

Treba pa je paziti še na en pomemben sistem, ki je danes del večine novih avtomobilov: Start-stop sistem dodatno obremenjuje akumulator, saj kot opažajo mehaniki, so določeni sistemi start-stop programsko zelo nedodelani in ustavljajo motor tudi, ko za to niso ustrezni vsi pogoji. V primeru nižjih temperatur zato voznikom priporočajo, da ta sistem raje izklopijo.

GMT nasvet

Velika obremenitev akumulatorja je vedno zagon hladnega motorja, kjer se tudi pokaže, v kakšnem stanju je akumulator. Pred zagonom motorja, predvsem v zimskem času, svetujemo izklop električnih uporabnikov (avtoradio, svetila, zračenje, ogrevanje stekel in sedežev). Pri dizelskih vozilih je treba pred zagonom motorja počakati, da opozorilna lučka za ogrevalne svečke ugasne.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna