B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ne pozabite na to pomembno tekočino!

Ne pozabite na to pomembno tekočino!

Povprečna starost avtomobilov v Sloveniji je dobrih deset let, kar pomeni, da bi morali pri večini vsaj enkrat že zamenjati hladilno tekočino. Priporočena je namreč menjava na največ šest let.

 

Pri vzdrževanju avtomobila smo pozorni na marsikaj, a marsikdo na menjavo hladilne tekočine še pomisli ne. To je lahko velikanska napaka, saj ima tekočina kar nekaj pomembnih nalog. Med drugim prenaša toploto od motorja do hladilnika ter do grelnika kabine, s tem pa skrbi za uravnavanje pravilne delovne temperature pogonskega sklopa vozila. Njena naloga je tudi, da prepreči svojo zamrznitev in korozijo delov, ki so vključeni v vodno hlajenje.

Za pravilno delovanje je ključna sestava, ki je destilirana voda in razni aditivi za zaščito delov motorja pred korozijo in elektrolizo. Sčasoma omenjeni aditivi začnejo izgubljati ključne lastnosti in prenehajo opravljati svoje delo. Najbolj občutljivi pa so na preseženo normalno delovno temperaturo, puščanje kompresije in na stik z zrakom. Ne le, da sčasoma notranjosti motorja ne ščiti pred korozijo, ampak jo zaradi spremembe sestave začne celo pospeševati.

 

Predpisani interval menjave hladilne tekočine ni enak za vse letnike in tipe vozil, ampak je to treba preveriti, saj le tako zagotovimo, da bo dosežen pravi učinek. Danes poznamo pet tipov tekočine na trgu: G11, G12, G12+, G12++ in G13). Največ avtomobilov na cestah danes uporablja tip G13, ki je predviden za vozila od letnika 2008 dalje, menjaval pa naj bi se na štiri do šest let oziroma vsakih 150.000 do 250.000 prevoženih kilometrov. Vsak izmed ostalih tekočin je namenjen vozilom iz določenega obdobja, saj lahko tudi »boljša« ali novejša tekočina starejšim motorjem zaradi sestave in materialov motorja celo škoduje. Če ste v dvomih glede izbire prave za svoje vozilo, se posvetujte pri strokovnjakih v eni izmed številnih trgovin GMT Avtodeli po celi Sloveniji. Z veseljem vam bodo pomagali!

 

Ko boste imeli pravo tekočino, bodite pozorni tudi na to s čim jo mešate. Koncentrat hladilne tekočine vedno redčite z destilirano ali deionizirano vodo do največ polovičnega deleža vode. Tako boste dosegli raven zaščite proti zmrzali nekje okoli -35 stopinj Celzija. Nikakor pa ne uporabite običajne vode iz pipe, katere vrednost pH ni ustrezna, pa še veliko drugih primesi ima. Te pa negativno vplivajo na korozijsko zaščito hladilnega sistema. Predvsem se je mešanju hladilnih tekočin pametno izogniti, če niste zagotovo prepričani ali imate primerno za vaš tip avta. Ravno zato je brez dobrega poznavanja najbolje poiskati strokovno pomoč in se izogniti nakupu hladilnih tekočin v nespecializiranih prodajalnah.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna