B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Štirje znaki, da se boste znojili

Štirje znaki, da se boste znojili

Prepoznajte najpogostejše simptome slabo delujoče klime, še preden se izžamete do konca.

Letos je poletje zgodaj udarilo z visokimi temperaturami. Klimatske naprave v vozilih delajo na polno in če v preteklosti niso bile pravilno vzdrževane, v takšnih razmerah pokažejo slabosti s prvimi znaki odpovedovanja. Če so težave resne, je njihovo reševanje bolje prepustiti strokovnjaku, ki ima na voljo profesionalno orodje, znanje in izkušnje. Dobro pa je vedeti, kdaj nima smisla odlašati, saj bodo v nasprotnem stvari le še slabše oziroma bolj vroče.

Simptom št. 1: vonj po preznojenih cunjah.

Podoben vonj, kot so ga polne garderobe v telovadnicah in fitnes centrih, lahko nastane tudi znotraj klimatskega sistema. V veliki večini je vzrok enak, to je nabiranje plesni. Plesen pa je neposredno povezana z vlago, ki je vdrla v sicer zaprti sistem klimatske naprave. Možnih razlogov za vdor je več. Velikokrat je vzrok v precej poceni nadomestnem delu – umazanem zračnem filtru. So pa mogoči tudi drugi vzroki, na primer uparjalnik in njegov slabo delujoč drenažni sistem. Morda bo potrebno za odpravo smradu.

Simptom št. 2: slaboten piš zraka.

Razlogov je lahko več, vsi pa so resni in lahko pri ne ukrepanju le še višajo stroške popravila. Možen razlog je, da velika količina plesni in drugih organizmov ali celo delcev blokira pretok zraka v potniško kabino. Zelo verjeten razlog je lahko tudi padec pritiska v sistemu, ki je posledica poškodbe in vdora v sicer zaprti sistem.

Simptom št. 3: saj je svež, ni pa mrzel zrak.

Če zrak, ki prihaja iz rež, ni hladen, je to največkrat posledica premajhne količine hladilnega sredstva v sistemu. Zaradi prenizkega pritiska se sklopka kompresorja ne more pravilno aktivirati. Med drugimi razlogi so lahko tudi okvara na kondenzatorski enoti, ki znotraj cikla ne zmore pravilno utekočinjati plina, ali pa pri stikalu sklopke, zaradi katere kompresor ne more pravilno skrbeti za uparjanje hladilne tekočine.

Simptom št. 4: zrak je vroč!

Če prihaja med vožnjo do nihanj med hladnim in vročim zrakom, potem je to zelo verjeten simptom odpovedi ekspanzijskega ventila, ki skrbi za pravilno doziranje hladilnega sredstva v uparjalnik. Lahko pa gre tudi za posledico vdora vode v zaprt sistem. V reakciji s hladilnim sredstvom se ustvari visoko korozivna zmes, ki razjeda spoje, lahko pa tudi kovinske komponente. Konča se lahko z obsežno škodo znotraj klimatskega sistema in odpovedjo, popravilo pa bo drago.

Klimatsko napravo v vozilu je vredno redno vzdrževati, da bo delovala pravilno in skrbela za udobje vožnje. V primeru potrebnega servisa pa v GMT Avtodeli trgovinah po vseh državi nudimo kakovostne nadomestne dele specialistov za klimatske sisteme.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna