B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

GMT nasvet: Pozor, če vam ukradejo katalizator!

GMT nasvet: Pozor, če vam ukradejo katalizator!

V tujini in tudi v Sloveniji že dlje časa opažajo rast kraje avtomobilskih katalizatorjev. Če vam ukradejo katalizator, boste morali namestiti novega, tu pa lahko nastanejo težave.

O pojavu tatvin katalizatorjev v zahodnih državah so bili slovenski policisti seznanjeni z obvestili Europola, in sicer predvsem o naraščajoči problematiki v povezavi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov. Del katalizatorjev, ki se nezakonito pošilja po EU, namreč izhaja tudi iz tatvin iz vozil. Naraščajočo problematiko tatvin katalizatorjev policija zaznava tudi na območju Slovenije. Največ primerov je na območju mesta Ljubljana in sicer na večjih parkiriščih.

Katalizatorji so tarča tatov zaradi platine, zelo iskane surovine v avtomobilski industriji. Platina velja za nepogrešljiv element, ker v zlitinah deluje kot element, odporen na korozijo, visoke temperature in pritiske, in se zato uporablja v avtomobilskih katalizatorjih. Platina, ki je namenjena za čiščenje izpušnih plinov, se nato prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže. Drugi razlog je tatvina katalizatorja z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo.

Ker gre v večjem številu primerov kraj za lastnike starejših avtomobilov, po kraji kupujejo zelo poceni katalizatorje, tudi najcenejše za 100 evrov. Kontrolorji na tehničnih pregledih zato že opažajo, da avtomobil ne naredi tehničnega pregleda, saj tak katalizator vsebuje premalo paladija.

GMT tehnični inštruktor Primož Rožnik razlaga, da so katalizatorji zelo različnih izvedb in tehnologij že zaradi zahtevanih EURO emisijskih standardov, namembnosti za bencinski ali dizelski motor in predvsem predvidenih pretokov, ki so povezani s prostornino in tehnologijo motorja. "In prav pri zadnjem se velikokrat naredi napaka, ker se pri univerzalnih katalizatorjih gleda samo na premer vhodne in izhodne cevi ne pa na dejansko namembnost in zmogljivost katalizatorja. Praviloma so najcenejši manj zmogljivi in za starejše EURO emisijska standarde," pravi Rožnik.

GMT strokovnjak zato svetuje, da naj stranke na dolgi raje kupijo tipski katalizator, ki je prilagojen določenemu vozilu in njegovim zmogljivostim, ker se s tem izognejo dodatnim težavam pri tehničnih pregledih in delovanju vozila. Ena od opcij pa je tudi obnova pri usposobljenih centrih za izpušne sisteme, ki tudi v primeru ukradenega katalizatorja vedo kateri je najbolj primeren za določeno vozilo.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna