B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Po zmagovalne gume v GMT

Po zmagovalne gume v GMT

Ločena testa evropskih avtoklubov (AMZS/ADAC/ÖAMTC…) in Auto Bilda sta razkrila najboljše zimske pnevmatike za sezono 2021/2022.

Številni vozniki še vedno prepogosto pozabijo, da jim ne pomaga še tako dober in napreden avto, če ne poskrbijo za tistih nekaj kvadratnih centimetrov, s katerimi se avto drži ceste. To pa ne pomeni le izbire dovolj kvalitetnih pnevmatik, temveč tudi pravočasna menjava že preveč obrabljenih. Če vaše zimske pnevmatike pred montažo nimajo vsaj pet ali šest milimetrov dezena, jih raje takoj zavrzite in se odpravite po nove, saj bodo na vrhuncu zime nesposobne ohranjati dober oprijem pri mokrem zaviranju ali vožnji v ovinek.

Zakonska meja za zimsko opremo je 15. november, a zimske pnevmatike je priporočljivo uporabljati takoj, ko se temperatura spusti pod sedem stopinj Celzija.

Razvoj pri pnevmatikah gre hitro naprej, v vsako novo generacijo nekega modela proizvajalci vgradijo sveže znanje. Pri tem imajo zelo zahtevno nalogo, saj morajo s sestavo in obliko pnevmatike poskrbeti, da se bo vsestransko dobro spopadala z zaostrenimi zimskimi razmerami, hkrati pa da bo do voznika prijazna glede čim počasnejše obrabe, porabe goriva in hrupa. Med najboljšimi in najslabšimi pnevmatikami je lahko pri testu zaviranja z 80 km/h do ustavitve tudi po 15 metrov razlike, kar je dolžina treh avtomobilov!

Letošnji testi so pisani na kožo predvsem lastnikom klasičnih (kombi)limuzin in karavanov, saj so prečesali dimenzije 195/55 R15, 225/50 R17 (obe avtoklubi) in 205/55 R 16 (Auto Bild).

Pri AMZS testu se je v obeh kategorijah izkazala znamka Dunlop, ki spada pod okrilje koncerna Goodyear. V kategoriji avtov B in C segmenta (195/55 R15) se je njihov model dunlop winter response2 uvrstil na prvo mesto skupaj z goodyear ultragrip 9+ pnevmatiko, zelo blizu sta michelin alpin 6 in vredestein wintrac. Tik za najboljšimi je tudi že cenovno zelo ugodni model BFGoodricha ter premijskega Continentala.

Pri pnevmatikah za C in D segment (225/50 R17) je prav tako v ospredju z oceno zelo priporočljivo Dunlop z modelom wintersport 5, skupaj z Michelinovo alpin 6. Takoj za njima je model Goodyearja ultragrip performance+. Za premijsko trojico pa že najdemo Kleberjev krisalp HP3, ki je cenovno zelo ugoden, po zmogljivostih pa zelo blizu najboljšim. Med priporočljivmi pnevmatiki so tudi modeli znamk Bridgestone, Sava, Continental, Nexen, Nokian, Vredesterin, Fulda, Firestone, Pirelli…

Med pomembnimi ugotovitvami AMZS testa je, da so črkovne oznake na gumah, ki naj bi pričale o njihovi sposobnosti zaviranja na mokrem in porabi goriva, zelo nezanesljive.

Auto Bild sicer še ni objavil končnih ocen v dimenziji 205/55 R 16, ki je namenjena zelo širokemu številu avtomobilov. Znano pa je, da so se na najpomembnejših testih obnašanja na mokrem in v snegu najbolje odrezali modeli znamk Bridgestone, Dunlop, Hankook, Continental, Firestone, Goodyear, BFGoodrich, Semperit, Vredestein, Sava, Kleber, Michelin, Uniroyal…

Je pa isti test izluščil 15 pnevmatik, ki so se na zaviranju v mokrem izkazale najslabše in zato z njihovo uporabo največ tvegate. Praviloma gre za daljnoazijske znamke nepriznanih proizvajalcev, pri katerih se izkaže, da je za malo denarja premalo muzike.

V GMT mreži trgovin po državi imamo izredno širok asortima letnih pnevmatik vseh najbolj priznanih znamk tako za osebni kot tovorni promet. Preverite naše cene, ne bo vam žal!

Kam po zmagovalke letošnjih testov zimskih gum premijskimi in best-buy znamkami? Jasno, v GMT!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna