B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

So vse težjim avtomobilom prilagojene tudi pnevmatike?

So vse težjim avtomobilom prilagojene tudi pnevmatike?

V povprečju so se osebni avtomobili v zadnjih 15 letih »zredili« za približno deset odstotkov, električni obetajo še večje mase, zato morajo tudi proizvajalci pnevmatik ustrezno reagirati.

Continental se je na trende odzval s popolnoma novo generacijo gume sportcontact 7, ki je v prvi vrsti namenjena visokozmogljivim športnim vozilom vseh vrst. Razvoja so se lotili premišljeno in z jasnimi cilji, rezultat pa je pnevmatika, ki ustreza specifičnim potrebam izbranega vozila. Konstrukcija je prilagojena različnim razredom vozil, s tem pa zagotovljene primerljive zmogljivosti, ne glede na to, na kateri avtomobil so nameščene. Izenačiti so skušali parametre kot so stabilnost bočnice, oprijem v specifičnih situacijah obremenitve, pa tudi zmogljivosti pri visoki hitrosti in vodljivost.

A pnevmatike, ki so ob začetku prodaje na voljo v dimenzijah od 19 do 23 palcev (92 različnih dimenzij), niso le zmogljive v smislu vozne dinamike, kjer Continental ocenjuje, da so od predhodne generacije boljše za približno deset odstotkov. Imajo še nekaj prednosti, ki s prvo praviloma niso združljive. So namreč bolj odporne na obrabo in naj bi bile zmožne prevoziti kar 17 odstotkov več kilometrov, prav tako pa je za osem odstotkov boljši oprijem pri zaviranju na mokrem cestišču, na suhem pa za šest.

Glede na to, da so posebej prilagojene tudi uporabi pri električnih vozilih, se zdi edino prav, da imajo tudi ekološke prednosti. Te se odražajo v prej omenjeni manjši obrabi, pa tudi pri porabi goriva in posledičnih izpustih CO2 v ozračje je zelo dobra. Prislužila si je oznako C, kar je za razred visokozmogljivih pnevmatik zelo dobro.

Continental želi svoj prispevek k manjšemu onesnaževanju pri pnevmatikah še povečati, kar je pokazal s sicer konceptno pnevmatiko na nedavnem avtomobilskem salonu v Münchnu. Ta je izdelana iz recikliranih materialov (30 odstotkov), med drugim vsebuje tudi predivo iz ponovno uporabljenih plastenk (PET), ki bi jih za set štirih pnevmatik potrebovali okoli 60. Konceptnih pnevmatik prihodnosti v prodajalnah GMT Avtodeli sicer ne boste našli, več ali manj vse serijske, za najrazličnejša vozila in od širokega nabora proizvajalcev pa prav gotovo boste!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna