B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Glodavci kot nadloga pod motornim pokrovom

Glodavci kot nadloga pod motornim pokrovom

Težave z glodavci pod motornim pokrovom avtomobila so stalnica. Kaj narediti? Poiskali smo odgovore.

Če prebrskate spletne forume, boste ugotovili, da ima veliko voznikov težave z glodavci. Nekateri poročajo, da imajo načeto tapiserijo, drugim je pregrizla kuna kable za svečke, še sledi tačk so se videle notri, pišejo. New York Post pa poroča, da imajo velike težave avtomobili, ki imajo izolatorje izdelane na osnovi soje, kar privlači podgane.

Škoda je lahko velika

Kune in drugi glodavci se radi zatečejo pod motorne pokrove, saj jim je predvsem plastična izolacija električnih kablov, ki jih radi obgrizejo. Najbolj dejavne so spomladi in jeseni.

Najbolj jim teknejo vžigni kabli, izolacija kablov, cevi hladilnega sistema in sistema za čiščenje vetrobranskega stekla, druge cevi iz plastike, gumijaste tesnilne manšete gredi in volana ter materiali za izolacijo pred hrupom in toploto.

Male živali sicer največkrat poškodujejo kabel za kisikovo sondo oziroma tipalo za računalnik, zato se v avtomobilu prižge opozorilna lučka. Pri teh težavah gre zagotovo za glodavce, saj serviserji med popravilom pogosto opazijo sledi zob, tačk in blata. Če gre za poškodbe na sondi je lahko strošek popravila tudi nekaj sto evrov.

Pogrizeni vžigni kabli pa lahko povzročijo motnje v delovanju motorja, ki lahko, če se stvar ne popravi, vodijo do poškodb katalizatorja. Zaradi pogrizenih manšet lahko pride do vdora vode in umazanije v sklope, kar lahko vodi do prehitre obrabe gredi, zglobov in drugih delov pogonskega ali krmilnega sklopa, zaradi pogrizenih cevi hladilnega sistema lahko pride do izgub hladilne tekočine in pregretja motorja, pregrizena podtlačna cevka pa lahko privede do izgube moči motorja, ki ga sistem preklopi v zasilno delovanje.

Kaj je lahko rešitev?

Možnih rešitev je več. Na trgu se dobijo elektronske naprave, ki naj bi z zvokom določenih frekvenc odganjale glodavce, a njihovo delovanje ni zares potrjeno. Nekateri lastniki živalim nastavljajo vabe s strupom, čeprav je to precej sporno, obstajajo pa tudi določene prevleke za kable, ki naj bi kune preganjale z neprijetnim vonjem. A dejstvo je, ko se enkrat pojavijo pod motornim pokrovom, se jih ni lahko znebiti.

Še najbolj se izkaže mehanska zaščita, s katerimi živalim preprečimo dostop do motorja, učinkovite pa so tudi naprave, ki sprožajo blage električne sunke, ki odženejo žival.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna