B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Idealna rešitev namesto nakupa (pre)velikega avtomobila

 Idealna rešitev namesto nakupa (pre)velikega avtomobila

Slovenci, pa tudi marsikateri drug narod, smo znani po tem, da radi kupujemo velike enoprostorce, karavane in športne terence, čeprav jih zares potrebujemo le enkrat ali dvakrat na leto. A za počitniško prtljago lahko poskrbimo tudi drugače – z zmerno velikim avtomobilom in strešnim kovčkom!

Nakup ogromnega avtomobila zaradi občasne potrebe po prostoru je tako nesmiseln kot velikanska hiša zato, ker bodo za praznike pri vas dvakrat prespali sorodniki. Namesto, da enajst mesecev na leto s seboj vozite veliko praznega prostora, je zato bolje avtomobil nadgraditi po potrebi, ko je to potrebno.

Kako izberem pravi strešni kovček?

Najprej je treba presoditi, koliko prostora sploh potrebujete. Hodite le na morje in v hribe ali pozimi tudi smučate? Če je odgovor pritrdilen, naj bo kovček dolg vsaj 190 centimetrov, oziroma kolikor merijo najdaljše. Vseeno pa ne smete pretiravati, saj lahko predolg kovček ovira odpiranje zadnjih/prtljažnih vrat. Če se kovček lahko namesti na različnih vzdolžnih pozicijah ali pa so prilagodljivi tudi nosilci. Še en pomislek zahteva širina kovčka. Če na strehi želite prevažati tudi kolo ali dve, mora biti kovček dovolj ozek, da za to pušča dovolj prostora.

Pravilna namestitev vam prihrani veliko slabe volje

Prvo pravilo naj bo, da pozorno sledite navodilom za montažo, najprej strešnih nosilcev in nato še za kovček. Na strehi naj bo kovček postavljen smiselno, torej, če je ta ožji, naj bo bolj na strani, saj boste do stvari v njem težje dostopali, če bo ta na sredini strehe. Priročna lastnost je obojestransko odpiranje, saj tako do prtljage lahko dostopate tudi, če je na eno strani prtljažnika še kako drug kos tovora. Jasno, da mora biti obrnjen v pravo smer, pritrjen vzporedno s streho in cestiščem, čim bolj naravnost, da ustvarja najmanj zračnega upora. Kljub temu pa upoštevajte, da se vozilo s kovčkom na strehi obnaša nekoliko drugače, zato je treba biti nekoliko bolj zmeren pri hitrosti. Več kot 130 na avtocesti raje ne vozite, pozorni pa bodite tudi ob močnejšem bočnem vetru, saj ima avtomobil takrat večjo površino. Upoštevajte, da je ob večji obremenitvi in zračnem uporu za kak liter večja tudi poraba goriva, zato imejte kovček in nosilce na strehi le takrat, ko jih zares potrebujete.

Zelo pomembno se je ves čas zavedati, da imate na strehi kovček in zato večjo skupno višino vozila. Dodatno pozorni bodite pri vhodih v nizke garaže in se izogibajte avtopralnicam!

Poskrbite za dobro razporeditev teže

Polno naložen kovček na strehi zagotovo vpliva na višino težišča vozila, a to lahko s pazljivostjo pri natovarjanju vsaj deloma omilite. Predvsem je pomembno, da so težji kosi prtljage enakomerno razporejeni in pritrjeni. Pri kakovostnih strešnih kovčkih priznanih proizvajalcev, denimo znamke Thule, so v pomoč posebni trakovi za pritrditev znotraj kovčka. Vse to in še več, boste izvedeli v katerikoli izmed GMT-jevih poslovalnic po Sloveniji, kjer je ponudba strešnih kovčkov in ostale opreme izjemno bogata.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna