B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kaj pomeni oznaka SAE na motornem olju?

Kaj pomeni oznaka SAE na motornem olju?

Motorji na notranje zgorevanje brez motornega olja ne morejo delovati, saj je od njega marsikaj odvisno. A pomembno je tudi, da v motor nalijemo zanj ustrezno olje.

Različna motorna olja ustrezajo različnim motorjem z različnimi lastnostmi. Motorno olje ne skrbi le za mazanje gibljivih delov motorja in površin, ampak je zadolženo tudi za hlajenje in čiščenje motorja.

Pri nakupu motornega olja zato preberite oznake na embalaži. Kakovost in lastnosti motornega olja določajo mednarodne specifikacije in specifikacije posameznih proizvajalcev motorjev.

SAE klasifikacija viskoznosti je splošno sprejeta in uporabna klasifikacija, ki določa viskoznost olja. Določili so dve kategoriji viskoznosti motornih olj, tisto pri nizkih temperaturah (-35°C) in tisto pri visokih temperaturah (100°C).

Oznaka SAE 15W-40 na plastenki z oljem tako denimo pomeni večgradacijsko olje. Prva številka, ob črki W označuje največjo viskoznost olja pri nizkih temperaturah, druga številka pa kinematično viskoznost pri normalni delovni temperaturi motorja. Bolj, ko je številka ob črki W manjša, bolj tekoče je olje v mrazu in lažji je zagon motorja pri nizkih temperaturah. In višja ko je druga številka, bolj viskozno je olje pri visokih temperaturah. Olja, ki nimajo oznake s črko W, so enogradacijska in imajo zelo specifično uporabnost. Večgradacijska olja so nasprotno kompromisi, ki omogočajo uporabo olja tudi v krajih z zelo različnimi toplotnimi razmerami v posameznem letnem času.

V GMT trgovinah po vsej Sloveniji ponujamo pestro izbiro kakovostnih motornih olj, pri svetovanju pa vam bodo pomagali tudi naši prijazni prodajalci. Vabljeni.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna