B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Redno čiščenje klimatske naprave je nujno za zdravje

Redno čiščenje klimatske naprave je nujno za zdravje

Brez čiščenja in vzdrževanja lahko klimatske naprave povzročijo tudi različne bolezni. Na GMT smo pripravili nasvete glede vzdrževanja klimatske naprave v avtomobilu.

Kako pomembno za zdravje je redno vzdrževanje in čiščenje klimatske naprave opozarja osrednje nemško združenje za trgovino z motornimi vozili, kjer želijo čiščenje klimatskih naprav vozil trdneje zasidrati v mehaničnih delavnicah.

Združenje je izvedlo terenski test higienske pomanjkljivosti prezračevalnih sistemov v avtomobilih. Ta je pokazal, da se zaradi neustreznega vzdrževanja in čiščenja v prezračevalnem sistemu kopičijo bakterije in plesen. Vsako tretje vozilo je bilo neustrezno vzdrževano.

Zdravju nevarna kontaminacija prezračevalnih sistemov vozil predstavlja tveganje tudi za servisno osebje v delavnici vozil, ki med vzdrževalnimi deli rokuje s kontaminiranimi komponentami sistema, sporočajo iz nemškega združenja.

Pomembno je redno vzdrževanje in čiščenje

Na GMT svetujemo, da tako kot večino mehanskih sistemov tudi klimatsko napravo vzdržujete redno! To ne velja le za starejše avtomobile, ampak tudi novejše - ko v avtu postane vroče kljub vklopljeni klimatski napravi, je namreč že prepozno in treba je zapeljati na servis.

Klimatsko napravo sestavlja 6 glavnih sklopov. Kondenzator, kompresor, sušilni čistilec, ekspanzijski ventil, uparjalnik in kabinski čistilec. Sistem je polnjen s plinom, ki pri prehodu skozi 6 sklopov spreminja agregatno stanje iz plina v tekočino in obratno. Sistem klimatske naprave sestavljajo tudi številne gumijaste cevke in tesnila, ki ne tesnijo stoodstotno, skozi mikroskopsko majhne luknjice in pore cevi, tesnil ter ohišja kompresorja pa hladilni plin vseskozi uhaja v ozračje. Z rednim mazanjem cevi in tesnil podaljšamo življenjsko dobo klimatske naprave in upočasnimo uhajanje plina, a po štirih do petih letih uporabe iz sistema uide toliko plina, da se učinkovitost hlajenja opazno zmanjša.

Zato priporočamo obisk specializiranega servisa vsaj na vsake dve leti. Pregled ne stane veliko, saj serviser le izmeri učinkovitost delovanja in dočrpa manjkajočo količino plina, če je treba.

Priporočeno vzdrževanje klimatske naprave:

vsakih 15.000 km je potrebno menjati kabinski filter

vsakih 40.000 km ali na dve leti opraviti redni servis

vsakih 60.000 km zamenjati sušilni čistilec

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna