B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vam na zimski gumi piše XX15? Menjajte!

Vam na zimski gumi piše XX15? Menjajte!

Skrajni čas za menjavo pnevmatik. Pri izbiri novih ne lovite spletnih bližnjic. 

Že čez nekaj dni bo nastopil zakonski rok, ko morajo biti vsi novi avti opremljeni z zimsko opremo. To pomeni ustrezne pnevmatike z oznako snežinke, le v izjemnih primerih, če se vozite samo po toplejših nižinah Primorske, je tudi v praksi morda dovolj in zakonsko dovoljeno imeti letne gume s primerno globokim profilom.  

Neizpodbitno dejstvo je, da se gume za zimske razmere pri nižjih temperaturah in v mokrem zaradi drugačnega delovanja zmesi veliko bolje držijo ceste in precej hitreje zaustavijo avto, da o kakšni vožnji po snegu niti ne govorimo.  

Profil zimskih pnevmatik mora biti glede na zakon globok najmanj tri milimetre. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre, ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja. 

A da bi zdaj novembra namestili na avto gume s samo tremi ali štirimi milimetri profila, je zelo nespametno, saj bo takšna guma že po nekaj tisoč prevoženih kilometrov padla pod zakonsko mejo. Pa ni zakon tisti, ki narekuje menjavo gum, zdrava pamet pravi, da je treba za lastno varnost in varnost drugih skrbeti brez kompromisov in s pravočasno menjavo obrabljenih pnevmatik zagotoviti pravi oprijem.  

Prav tako je treba nabaviti sveže gume, če so prejšnje kljub še globokemu profilu že stare, napokane ali kako drugače poškodovane. Starost gum lahko enostavno vsakdo preveri prek oznake na bočnici, ko je poleg oznake DOT izpisana štiri številčna koda. Prvi dve številki sta oznaki za zaporedno številko tedna, drugi par pa za leto, ko je bila pnevmatika izdelana. Glede priporočene starosti za menjavo so si proizvajalci neenotni, nekateri priporočajo že po šestih letih, drugi, na primer Continental in Michelin, za svoje gume jamčijo do 10-letno obdobje vzdrževanja voznih lastnosti (ob pravilnem skladiščenju). 

Potem pa so tu še izredno pomembne oznake glede masne nosilnosti in hitrostnega razreda, kjer veliko kupcev predvsem pri nakupu prek spletnih trgovin pogosto naredi usodne napake. A pozor, namestitev neustreznih oziroma nehomologiranih pnevmatik vam lahko v primeru nesreče izniči zavarovanje! 

Pri izbiri pnevmatike ni treba, da posežete po najdražji. Premijske pnevmatike imajo praviloma resda najboljše in najbolj uravnotežene zmogljivosti, a po drugi strani mnogi vozniki delajo manj kilometrov kot drugi, ali pa od svojega vozila in pnevmatik ne pričakujejo športnih zmogljivosti. Takšni bodo povsem zadovoljni z modeli znamk, ki ponujajo dobro razmerje med kakovostjo in nižjo ceno. 

Vse bolj zanimive pa postajajo tudi celoletne pnevmatike, ki jih med sezonama sploh ni treba menjati, saj so po sestavi in profilu prilagojene tako za vožnjo čez leto kot pozimi. A ne gre se slepiti, čeprav bi s tako pnevmatiko lahko preživeli mokro zimo in nižje temperature, je v času sneženja in ledenih razmer takšna pnevmatika bistveno manj varna od namenske zimske gume.  

V trgovinah GMT imamo pestro zalogo in paleto zimskih pnevmatik za najrazličnejše potrebe in zahteve strank. Naše osebje vam bo na podlagi podatkov o vašem vozilu in voznih navadah znalo svetovati, s katero pnevmatiko bosta najbolj zadovoljna vi in vaš žep.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna