B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kje raje ne shranjevati pnevmatik čez poletje

Kje raje ne shranjevati pnevmatik čez poletje

V seriji člankov »Priprava avtomobila na pomlad«, s katerimi želimo na GMT svetovati našim kupcem, smo se tokrat posvetili vprašanjem in odgovorom glede pomembnega vprašanja, kako ohraniti vrednost zimskim pnevmatikam s pravilnim shranjevanjem. 

Zakaj je pomembno, da so pnevmatike shranjene pravilno? 

Večina pnevmatik vsaj nekaj časa preživi shranjenih, ko niso montirane na avtomobilu, pri tem pa bi morali zanje dobro poskrbeti. Pravilno shranjene pnevmatike namreč ne izgubljajo svojih lastnosti, zato bo njihova življenjska doba daljša, obenem se tako izognemo možnosti poškodb pnevmatik ob morebitnem nehotenem stiku s škodljivimi snovmi. 

Kako morajo biti shranjene pnevmatike, če imamo na primer garažo, klet, lopo. Kakšni morajo biti pogoji? 

Če boste pnevmatike shranili sami, jih shranite v temen, suh in primerno hladen zaprt prostor, kjer bodo zaščitene pred škodljivimi vplivi vlage, svetlobe, toplote, kisika (ozona) in kemikalij, čistilnih sredstev, kislin, olj ter podobnih sredstev. Pred shranjevanjem pa jih ne pozabite očistiti. 

Skladiščni prostor mora biti suh in zmerno prezračevan, brez prepiha, ne sme biti vlažen ali celo moker. Pnevmatike morajo biti zaščitene pred sončno svetlobo in močno umetno svetlobo, ki oddaja UV svetlobo. Prostor naj bo ogret na približno sobno temperaturo, če je mogoče, naj bo to manj kot 25 stopinj C. Pnevmatike ne smejo biti v neposrednem stiku z radiatorji in toplotnimi cevmi. V skladiščnih prostorih obenem ne sme biti opreme, kjer nastaja ozon, saj je ta posebej škodljiv za gumo. V istih prostorih se prav tako ne sme shranjevati naftnih derivatov vseh vrst (bencin, plinsko olje, mazalna olja, masti), topil, razredčil, lepil, kemikalij, kislin, razkužil in podobnih sredstev. 

Kakšna naj bo pravilna lega shranjevanja? 

Če pnevmatike hranite na platiščih, v njih pred hranjenjem zmanjšajte zračni tlak, a jih ne izpraznite popolnoma. Pnevmatik na platiščih ne hranite v pokončnem položaju, ampak jih obesite na nosilce, da bodo zimo preživele brez obremenitev. Če pnevmatik na platiščih ne morete obesiti, jih zložite drugo na drugo (največ 4 pnevmatike). Enkrat na mesec jih je dobro preložiti, da se na dnu menjajo. 

Pnevmatike, ki ste jih sneli s platišč pa shranite vzporedno v pokončnem položaju, med njimi pa pustite nekaj prostora. Vsake štiri tedne jih je priporočljivo obrniti, da se pnevmatika ne deformira. 

Kaj se zgodi s pnevmatiko, ki ni pravilno shranjena? 

Pnevmatike, shranjene v neustreznih pogojih, lahko izgubijo svoje prvotne lastnosti, ki so ključne za zanesljivo vožnjo. Obenem lahko pridejo v stik z omenjenimi škodljivimi snovmi, s čimer lahko pride do poškodb pnevmatike. Nepravilno shranjevanje lahko povzroči tudi deformacijo pnevmatik. 

Ali je treba dati pnevmatike v vrečo, ko jih shranjujemo? 

Vreče imajo predvsem vlogo zaščite pred umazanijo samih plaščev kakor tudi same stranke, ko jih vozi domov, na skladiščenje, montažo ipd. 

Ali drži, da nikoli ne shranjujemo pnevmatik v bližini delujočih električnih motorjev, ki poganjajo razne črpalke, stroje ali kaj podobnega. Motorji so namreč veliki proizvajalci ozona, ki škodi gumi? 

Tako je, skladiščni prostori ne smejo imeti kakršnekoli opreme, kjer nastaja ozon, saj je ta za gumo škodljiv. Ozon sicer povzročajo fluorescenčne luči, žarnice z živosrebrnimi parami, elektromotorji ali druga oprema, kjer prihaja do električnega iskrenja ali električnih praznjenj. Izpušni (izgorevalni) plini ali pare pa lahko povzročajo nastanek ozona zaradi fotokemičnih procesov.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna