B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zimsko ogrevanje avtomobila vas lahko stane 80 evrov!

Zimsko ogrevanje avtomobila vas lahko stane 80 evrov!

Na mrazu parkiran avtomobil je ena izmet tistih zimskih nadlog, ki bi se jim verjetno najraje izognili. Ne le, da se je v tisto ledenico prav neprijetno usesti, ampak se je praviloma treba najprej spopasti z zaledenelimi stekli. Ste med tistimi, ki najprej zaženejo motor, potem pa se lotijo stekel ali motor zaženete šele, ko se odpeljete?

Čeprav je bilo že mnogokrat dokazano, da se pri prižganem avtomobilu na mestu tako kabina kot motor zelo počasi ogrevata, to še vedno mnogo počnejo. Nekako samoumevno je, da najprej prižgemo motor, potem pa se lotimo snega in ledu.

Ogromno je bilo že narejenih preizkusov, ki so dokazali, da se avtomobil najbolj učinkovito segreje med vožnjo. Motor v prostem teku enostavno ne deluje z enako temperaturo kot v polnem pogonu. Tu ne gre le za počasno odmrzovanje stekel, ampak tudi za potratnost z gorivom, saj motor za praktično nič v nekaj minutah porabi deci ali dva goriva. Poleg tega hladen motor deluje vse prej kot optimalno in zato poskrbi še za nekoliko več onesnaževanja okolja.

Poleg naštetega je hladno delovanje na mestu za motor vse prej kot dobro. Tu je največja težava prekomerna obraba sestavnih delov brez dobrega mazanja, saj olje takrat še ni ogreto in ne doseže primerne viskoznosti. Še enkrat torej poudarjamo, da je za motor najbolje, če ga ogrevamo med vožnjo. S tem se trajanje škodljivih obremenitev močno skrajša. Marsikdo se bo še naprej požvižgal na opozorila v tem članku, zato naj bo motivacija za pravilno ravnanje zakonska. Ogrevanje motorja na mestu ali pa kakršnokoli stanje pri miru s prižganim motorjem s seboj nosi možnost plačila globe v višini 80 evrov. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je namreč jasen: Ko voznik na cesti vozilo ustavi za več kot tri minute ali ga parkira, mora takoj ugasniti motor. Če mislite, da gre le za prazno grožnjo, se motite. Tudi v Sloveniji se najde nekaj takšnih, ki jim policisti napišejo kazni zaradi tega prekrška.

Seveda je poleg povedanega ključno za vsak avtomobil, da je tehnično v najboljšem redu in, da je vselej opremljen z vsem, kar potrebuje za najboljše kljubovanje zimskim razmeram. Vse, kar to vključuje pa seveda najdete na prodajnih mestih GMT Avtodeli. Ta so posejana po celi Sloveniji!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna