B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

3 stvari, ki jih pozimi naredite, ko ugasnete motor

3 stvari, ki jih pozimi naredite, ko ugasnete motor

Z enostavno rutino boste prihranili pri času in denarju.

Zima ima svoje zakonitosti: nizke temperature, umazane ceste, slana, sneg in led. Tudi pozimi je treba redno skrbeti za avtomobil in ga čistiti, tako zunaj kot znotraj. Za dober pogled iz avta je treba ohranjati čista stekla in vzvratna ogledala. To je še posebej pomembno takoj, ko speljemo, saj takrat ogrevanje pri večini avtomobilov še ne deluje in je z zamrznjenimi stekli izredno nevarno in nespametno voziti. Večina avtov v Sloveniji je čez noč parkiranih izven toplih garaž in nadstreškov. Z nekaj rutinskimi ukrepi si lahko že ob parkiranju avta olajšate jutranji odhod.

1. Pokrite ga.

Ogromno voznikov in voznic se še vedno ne zaveda, koliko dela bi si prihranili z namenskim zimskim pokrivalom. Kakovostno pokrivalo je cenovno zelo dostopno in bo ohranilo vetrobransko steklo, prednja stranska stekla in ogledala suha, zato ne bodo zmrznila ali se zarosila. Potrebe po jutranjem strganju ledu ne bo, pogled iz avta bo vedno čist, pokrivalo pa pri roki v prtljažniku. Pokrivala imajo praviloma zavihke, prek katerih zapremo vrata, zato so varna pred oportunističnimi tatovi na blokovskih parkiriščih. Karton in drugi podobni instant pripomočki za prekrivanje niso dobri, niti niso celovita zaščita. Vlažen in po možnosti umazan karton primrzne na steklo in na njem pušča delce, ki poškodujejo občutljivo konico brisalcev. Nepotreben strošek in še vedno nečist pogled na cesto.

2. Servisni položaj.

Če prekrivala ni pri roki, napovedana pa je slana, je treba poskrbeti za zaščito brisalcev. Ko končamo vožnjo, se vedno prepričajmo, da smo popolnoma izklopili stikalo za brisalce. Tako ne bodo ob naslednjem kontaktu začeli drsati po ledeni skorji. Še bolje pa je, da brisalce odmaknemo od stekla. Pri modernih avtih, pri katerih so brisalci zaradi aerodinamike "skriti" pod rob motornega pokrova, jih je treba postaviti v servisni položaj. Pri večini avtov se to napravi tako, da se vklopi kontakt in nato spet izklopi, nato pa pritisne ročico za brisalce v položaj za enkratni vklop. Brisalci se bodo postavili pokonci in jih boste lahko odmaknili. To vedno napravite tudi ob napovedi sneženja. Seveda pa boste morali pred jutranjim odhodom še vedno zdrsati stekla ob pomoči sredstva proti zmrzovanju in strgala. Pri napovedanih nizkih temperaturah je smotrno zvečer vedno nekaj sredstva nanesti na šobe za čiščenje. S tem preprečimo, da bi zamrznile in odpovedale, ko jih najbolj potrebujemo. Seveda pa je treba imeti v posodi za tekočino ustrezno mešanico koncentrata proti zmrzovanju. Za naše podnebje se priporoča razmerje, ki zdrži vsaj -20 stopinj pod ničlo.

3. Vrata.

Tretji enostavni zaščitni ukrep je skrb za robove vrat. Komu se še ni zgodilo, da so vrata primrznila in se jih ni dalo odpreti? Nasilno odpiranje vrat pa hitro poškoduje občutljivo gumo in nepotreben strošek ter s tem povezane težave so tu. Imejte raje pri roki suho krpo in silikonski sprej. S prvo obrišite mokre robove vrat in zaščitne gume. Nato s sprejem zaščitite gumo in robove. Sprej bo ustvaril film, ki bo preprečil sprijemanje vrat ob karoserijo avta.

Vse potrebne rekvizite za zaščito vozila kot tudi številne koristne pripomočke za zimsko vožnjo in sicer dobite v vsaki trgovini GMT Avtodeli. Še posebej bodite pozorni na cenovno ugodno, a hkrati zelo kakovostno tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel naše lastne blagovne znamke.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna