B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ko vas ujame nevihtno neurje

Ko vas ujame nevihtno neurje

Izredne razmere na cesti običajno voznike postavijo pred največje preizkušnje. Med slednje spadajo tudi močni jesenski nalivi in nevihte, ko nepravilno ali nespametno ravnanje lahko povzroči veliko nevarnost. Veste, kako je treba ravnati v takšnih primerih?

Prvo pravilo, ki sicer vedno velja, še posebej pa se njegovo upoštevanje obrestuje v slabem vremenu, je tehnično brezhibno vozilo. To pomeni, da mora biti avtomobil ali motocikel vedno obut v sezoni primerne pnevmatike, da morajo biti brisalci na steklih v dobrem stanju, zavore učinkovite in nasploh, da mora biti avtomobil temeljito vzdrževan.

Seveda pa tudi najboljši avtomobil ob nespametnem ravnanju ne pomeni prav veliko. Zato je dobro upoštevati naslednje nasvete, da nenadna nevihta med vožnjo ne bi postala usodna.

Pazite, kje se ustavljate

Ni pomembno, kako hudo je na nebu, tudi če padajo prekle, se na nevarnem mestu nikakor ne smemo ustavljati. To vključuje tako odstavni pas na avtocesti kot razne podvoze, mostove in tunele. Zavedajte se, da je za vami vedno še ogromno drugih voznikov, ki bežijo pred padavinami in v slabi vidljivosti se prav lahko zgodi, da bodo ustavljen avtomobil prepozno zagledali in vanj trčili. Vožnjo torej previdno nadaljujte do mesta, kjer se lahko varno ustavite, brez, da bi s tem povzročili nevarno situacijo za druge.

Prilagodite hitrost

Če zaradi naliva vidite le nekaj metrov pred seboj, najbrž ni težko ugotoviti, da hitra vožnja ni dobra ideja. Poskus bežanja pred nevihto se nikakor ne izplača, ampak le še povečuje nevarnost za vas in ostale udeležence prometa. Poleg upočasnjene vožnje poskrbite tudi za daljšo varnostno razdaljo, saj se zaviralna pot na mokri podlagi lahko krepko podaljša. 

Avto ni čoln

Na svetu ni avtomobilske pnevmatike, ki bi bila imuna na akvaplaning. Avtomobil v dovolj globoki vodi vedno »splava« in v tem primeru je edina rešitev spreten voznik. Prilagojena hitrost je preventiva, kurativa pa pravilno reagiranje. Če vozite avtomobil z ročnim menjalnikom, v primeru izgube stika z voziščem prestavite v prosti tek in počakajte, da kolesa zopet dobijo oprijem. Sunkovito zaviranje, pospeševanje ali zavijanje bodo stvari le še poslabšali.

Avtomobil ni nepremagljiv

Neurje lahko prinese marsikatero nepredvidljivost, ki je vozniki v vsakdanjem življenju nismo vajeni. Denimo globoko vodo na cestišču, ki je ne smemo poskusiti prečkati, pa naj se še tako mudi. Paziti se je treba tudi sunkovitega vetra, katerega moč zlahka vpliva na vožnjo in lahko avtomobil celo nevarno zaziba, da postane nevarno nestabilen. Pa tudi po koncu nevihte ne moremo biti popolnoma sproščeni, saj hudi nalivi z veliko količino padavin na cesto naplavijo marsikaj, od zemlje do vej ali celo skal.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna