B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ali veste, čemu služijo te črne pike na avtomobilskem steklu?

Ali veste, čemu služijo te črne pike na avtomobilskem steklu?

Verjetno ste že opazili, da imajo vetrobranska stekla na vseh vozilih ob robu črno črto in dodaten pas črnih pik. To ni naključno, saj je njihova naloga varovalna.

Nekje od leta 1950 naprej so proizvajalci avtomobilov začeli uporabljati lepilo, da so okna stabilno umeščena v karoserijo avtomobila. To se je izkazalo za najboljšo rešitev, ki je v uporabi še danes. Lepilo je se je izkazalo za bolj varno, vendar pa na začetku rešitev ni bila estetska.

Črna barva je pravzaprav keramična barva in služi za skrivanje lepila. Poleg tega je barva neuničljiva. Služi za držanje okna na mestu, medtem ko skriva lepilo.

Kar zadeva pike, je njihova naloga, da naredijo estetsko prijeten prehod od debelih črnih črt do steklene prosojnosti. Točke niso postavljene naključno. Čim dlje so od črne črte, tem redkejše so.

Tak vzorec je bolj estetsko sprejemljiv, saj ne povzroča nenadnih prehodov. Vendar tudi pike niso le za okras. Njihov drugi namen, poleg vizualnega učinka, je nadzor temperature. Da se steklo med izdelavo upogiba, ga segrejejo. Črno tonirano steklo se segreje hitreje od drugih. Pike so tam, da bolj enakomerno porazdelijo toploto, kar preprečuje pokanje.

Pri sodobnejših avtih črn sitotistk najdemo tudi okoli senzorjev in kamer, predvsem zato, da zaščiti lepilo pred sončnimi UV žarki. Na ta način steklo ohrani trdno vpetost tudi po več letih vožnje in izpostavljenosti.

In še ena zanimivost okrog črnih pikic ob pasu črnega sitotiska. Vsako vetrobransko steklo je narejeno v posebnih pečeh, pikice pa služijo, da se temperatura enakomerneje porazdeli med poljem črnine in čistim steklom in, da ne pride do optičnih napak. Druga koristna lastnost pikic je še, da nekoliko zaščitijo potnike pred soncem na mestih, ki jih ne pokriva že sončni vizir.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna