B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Sončna krema ščiti, a tudi uničuje

Sončna krema ščiti, a tudi uničuje

Poleti se zelo težko izognemo uporabi sončne kreme, a je treba biti ob stiku z avtomobilom še posebej pazljiv, saj krema lahko tako v notranjosti kot na karoseriji povzroči težko popravljivo škodo.

 Zaščita pred poletnim soncem je seveda nujna, saj s tem preprečujemo resne posledice izpostavljenosti močnim sončnim žarkom. A sončne kreme, pa tudi razkužila za roke in druga kozmetika vsebujejo snovi, ki lahko pospešijo staranje materialov v notranjosti avtomobila. Sončne kreme lahko v notranjosti vozila zaradi sestavin, ki jih vsebujejo reagirajo z materiali in povzročijo poškodbe oziroma hitrejše staranje. Pri tem gre za dodaten učinek visokih temperatur, katerim je poleti izpostavljen avtomobil, saj te v kabini lahko dosežejo celo več kot petinsedemdeset stopinj Celzija.

Kot rečeno, pa težava ni le v sončnih kremah, ampak tudi v drugih pripravkih, ki se nanašajo na kožo, torej sredstva za odganjanje raznoraznih žuželk, razkužilih in kozmetiki nasploh. Poškodbe morda niso vidne takoj, pač pa se potencirajo skozi daljši čas, ko te snovi velikokrat pridejo v stik z materiali v notranjosti avtomobila. V primeru mnogih ponovitev lahko tudi najbolj nežna sredstva povzročijo hitrejšo obrabo materialov.

Zanimivo je, da večja kot je zaščita za kožo, torej višji kot je faktor, bolj resne so lahko posledice za avtomobil. Sončne kreme z visokim faktorjem namreč vsebujejo veliko titanovega oksida, ki lahko predvsem v kombinaciji z visokimi temperaturami reagira s plastiko in naravnimi olji v usnju. V sredstvih proti insektom pa je najbolj škodljiv dietiltoluamid in v razkužilih za roke alkohol.

Žal pred neprijetnimi učinki stika s sončno kremo ni varna niti zunanjost avtomobila, ki se je sicer sposobna spopadati z marsikaterim neprijetnim elementom. Sledi sončne kreme na avtomobilskem laku namreč z običajnimi čistili ne bodo stalno izginile, ampak se lahko zgodi, da jih odstrani šele poliranje. Na srečo boste vse, kar boste po živahnem poletju potrebovali za nego vašega avtomobila, našli v prodajalnah GMT Avtodeli, ki jih najdete po celi Sloveniji!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna