B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Devet trikov, kako se poleti izogniti prepirom in tegobam

Devet trikov, kako se poleti izogniti prepirom in tegobam

Če želite, da bo avto poleti deloval brezhibno in hkrati vas ter vaše najdražje ščitil pred vročino, se mu raje čimprej posvetite.

Vreme nam je v minulih dneh že nakazalo, da nas čaka dolgo vroče poletje. Spet prihaja tisti čas, ko se bo notranjost parkiranega vozila segrevala na 50 stopinj in več, ko bo klima delovala na 120 odstotkih, vetrobran bo poln mrčesa, ogromno avtomobilov pa naenkrat ne bo več želelo vžgati. Le pravilno pripravljeno vozilo bo v takšnih zahtevnih razmerah delovalo brezhibno. Potrebne pripomočke pa najdete v vseh GMT trgovinah.

1. Hlajenje potnikov. Zdaj je skrajni čas za test delovanja klimatske naprave, še posebej če je prek zime niste nikoli uporabili. Če le stežka in počasi ohlaja notranjost, je treba obvezno dopolniti hladilni plin in opraviti test, ki bo našel tudi morebitno puščanje v sistemu. Odlašanje bo pripeljalo do okvar ključnih komponent.

2. Hlajenje avta. Tako kot vsak človek tudi avto za delovanje potrebuje tekočine. Zaradi vročine bo poleti velikokrat na preizkušnji, zato nujno preverite stanje hladilne tekočine. Pozor pri dolivanju, obstajajo različni tipi teh tekočin!

3. Sveže olje. Olje ima poleg mazanja vitalnih delov pomembno vlogo prevzemanja temperature motorja. Staro in iztrošeno olje ne zmore niti prve niti druge naloge. Zato še posebej poleti obstaja velika nevarnost pregrevanja s trajnimi in dragimi posledicami na motorju. Redno menjajte olje, izberite kakovostnega!

4. Akumulator. Večina jih odpove poleti! Osnovni razlog je posledica izparevanja elektrolita zaradi vročine. Pred poletjem je treba z ustreznim orodjem preveriti ohranjenost akumulatorja. V primeru preslabega rezultata ne odlašajte z menjavo. Bodite pozorni na pravilne specifikacije.

5. Zaviranje. Preverite nivo zavorne tekočine. Preverite tudi delovanje zavor in obrabo diskov ter ploščic. Ne odlašajte z menjavo, gre za ključni varnostni sistem vsakega vozila.

6. Gume. Nikoli ni dovolj ponavljati, kako velik vpliv imajo dobre in neiztrošene pnevmatike na varnost in udobje vožnje. Pred akvaplaningom vas ne bo rešilo gledanje Maxa Verstappna temveč le veliko in enakomerno razporejenega profila. In seveda ne uporabljajte zimskih gum v poletni vročini, saj so precej manj varne, pa še "zapekli" jih boste. Redno preverjajte ustreznost tlaka.

7. Čist pogled. Enkrat letno je treba menjati brisalce in čas po koncu zime je idealen čas za to. Hkrati je treba zagotoviti učinkovito čiščenje vetrobranskega stekla, na katero se poleti množično lepi mrčes. Letna tekočina za čiščenje topi mrčes in ga učinkovito odstranjuje, zato z njo zamenjajte zimski vitreks.

8. Čist zrak. Po pomladnem cvetenju je idealni čas za menjavo filtra kabinskega zraka, ki je prek mokrega dela sezone postal gojišče bakterij. Menjavo lahko opravi praktično vsak, saj gre običajno za precej enostaven postopek.

9. Čista notranjost. Pred poletjem temeljito očistite notranjost in skrbite za red. Ostanki hrane, pijače in plastike se v poletni vročini zatopijo v obloge in pustijo trajne sledi ali pa jih je zelo težko odstraniti.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna