B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pazite pri izbiri akumulatorja

Pazite pri izbiri akumulatorja

Pred nakupom novega akumulatorja za vaše vozilo se posvetujte s strokovnjakom. V naših GMT prodajalnah po vsej Sloveniji imamo strokovno usposobljene prodajalce, ki vam bodo znali svetovati. Tak primer so vozila s start/stop sistemom.

Sistem start/stop je najbolj učinkovit, ko se z avtomobilom dostikrat in za dovolj dolgo ustavljamo na semaforjih in v prometnih gnečah, prinaša pa tudi svoje slabosti. Ena od njih je krajša življenjska doba akumulatorja, ki je tudi precej dražji od klasičnih akumulatorjev.

Vodja tehničnih izobraževanj v skupini GMT Primož Rožnik pravi, da so za ta vozila predpisani specifični akumulatorji, ki temeljijo na EFB ali AGM tehnologiji in dopuščajo poleg večkratnih ciklov zagona in polnjenja tudi bistveno večje tokovne obremenitve.

Če bi lastnik vozila s sistemom start/stop namesto posebnega akumulatorja vstavili povsem navadnega, bi običajen svinčeno kislinski akumulator v tem primeru odpovedal bistveno hitreje. Lahko tudi že v garancijski dobi, posledično pa bi proizvajalec akumulatorja zavrnil njegovo reklamacijo zaradi neustreznosti vozilu s start/stop sistemom. Pri nekaterih vozilih pa ne bi deloval start/stop sistem, saj bi računalniška ECU enota vozila zaznala odstopanje od zahtevanih parametrov.

Zaradi večjih in pogostejših obremenitev se skrajšuje življenjska doba akumulatorja, v praksi pa težko najdemo v takih vozilih akumulator starejši od šestih let. Zaradi sistema start/stop v mehaničnih delavnicah opažajo predvsem več menjav akumulatorjev in okvar zaganjalnikov. Pri določenih znamkah pa je tudi več okvar alternatorjev, saj jih njihova vozila uporabljajo tudi za zagon motorja in ne samo polnjenje akumulatorja.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna