B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Dešifrirajte oznake na vaših pnevmatikah

Dešifrirajte oznake na vaših pnevmatikah

Z malce truda se vam ne bo treba več zanašati na pomoč pri razbiranju oznak na stranskih stenah pnevmatik. Te namreč izdajajo kup pomembnih informacij, ki lahko odločilno vplivajo na vašo varnost.

Na stranskih stenah pnevmatik je ogromno črk in številk, med katerimi jih je kar nekaj zelo pomembnih tudi za uporabnika avtomobila. Med njimi so dimenzija, indeks hitrosti in nosilnosti, pomen oznake gore s snežinko, maksimalni tlak, s katerim lahko napolnite pnevmatiko in še marsikaj.

1.DIMENZIJE

Pravilna dimenzija pnevmatik je ključna in natančno predpisana za vsak avtomobilski model. Z napačnimi gumami ne boste le v prekršku, pač pa je na ta račun ogrožena tudi vaša varnost, saj je od tega odvisno delovanje mnogih asistenčnih sistemov. Dimenzijo sestavlja kombinacija treh črk, recimo 195/65 R 15. Število 195 pomeni širino pnevmatike v milimetrih, 65 je višina pnevmatike (v odstotkih glede na širino), zadnje število, torej 15, pa pomeni notranji premer (premer platišča), ki se meri v palcih. Črka R pomeni, da gre za radialno pnevmatiko.

2.NOSILNOST IN INDEKS HITROSTI

Dva zelo pomembna podatka se skrivata v kombinaciji oznake s številom in črko za njim, denimo 94H. Ta pomeni, da sodi v razred nosilnosti 94, ki dovoljuje obremenitev posamezne pnevmatike do 670 kilogramov (skupaj 2.680 kilogramov). Največjo hitrost pnevmatike označuje črka, ki sledi indeksu nosilnosti (na primer T: 190 km/h, U: 200 km/h, H: 210 km/h, V: 240 km/h, W: 270 km/h, Y: 300 km/h).

3.DATUM PROIZVODNJE

Kombinacija štirih številk (DOT) sporoča, kdaj je bila guma izdelana – prvi dve oznaki pomenita teden, drugi dve leto. Oznaka 0721 denimo pomeni, da je bila pnevmatika izdelana sedmi teden (februar) leta 2021. Datum izdelave je zelo pomemben, saj pnevmatika s staranjem izgublja lastnosti, ki ji zagotavljajo optimalno odzivanje na obremenitve. Če je nova guma ustrezno uskladiščena (temperatura, vlaga, UV-zaščita), sicer večjih sprememb ne sme biti niti po petih do šestih letih od datuma izdelave.

4.NALEPKA

Na obvezni nalepki, ki jo najdete na vsaki novi pnevmatiki, sta z ocenami od A (najboljše) do G (najslabše) ovrednotena poraba goriva ter oprijem na mokri podlagi (od A do F), z vrednostjo v decibelih pa tudi hrup pnevmatike.

5.OSTALE OZNAKE

Med pomembnejšimi oznakami na novih pnevmatikah boste morda našli tudi snežinko, ki pomeni, da so zanesljive in varne za vožnjo v snegu. Za pridobitev te oznake pnevmatiko testirajo v skladu s standardizirano in predpisano metodo. Potem pa sta tu še SUV ali XL, ki postajata vse pogostejši in označujeta pnevmatike z dodatno ojačano konstrukcijo, predvsem bokov. Takšna pnevmatika je namenjena za uporabo težjih vozil, kot so športni terenci.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna