B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zaradi nore rasti cen redkih kovin je vaš avtomobil v nevarnosti

Zaradi nore rasti cen redkih kovin je vaš avtomobil v nevarnosti

Sliši se skoraj nemogoče, a je bolj dragocen kot večina drugih delov vašega avtomobila tisti, ki se ukvarja z največjo umazanijo. Katalizator, katerega naloga je čiščenje izpušnih plinov, je namreč vse pogostejša tarča tatov po svetu, vse več primerov pa je tudi pri nas. 

Tatvine različnih avtomobilskih delov so tudi pri nas pogost pojav, ki zavarovalnicam in lastnikov vozil vsako leto povzročijo več milijonov škode. Za veliko delov je nekako že nekaj običajnega, da so zelo zanimivi za tatove, denimo kolesa, zračne blazine, luči in karkoli je možno na hitro odstraniti z vozila. A vse višje cene surovin, še posebej redkih kovin, so razlog za nekoliko zahtevnejše tatvine. V izjemnem porastu je zato kraja avtomobilskih katalizatorjev. Pri nas je samo med prijavljenimi tatvinami kakih deset na mesec, širom Evropske Unije pa še mnogo mnogo več. Predrzni tatovi z odstranitvijo tega dela izpušnega sistema povzročijo do 1.000 evrov ali celo več škode.

To se jim torej izplača zaradi nadaljnje vgradnje dela v drug vozilo ali pa za razgradnje, saj vsak katalizator vsebuje redke kovine kot so platina, rodij in paladij. Upoštevajoč izjemno rast cen naštetih kovin (paladij preko 70.000 evrov, rodij preko 470.000 evrov in platina preko 28.000 evrov za kilogram!), je motiv tatov jasen. 

Kako lahko tatvino preprečim?

Načeloma velja, da stoodstotne zaščite pred tatovi ni. Če si nekaj dovolj močno želijo, bodo našli način, da do tega pridejo. Vseeno pa je razlika med tem ali je vaš avtomobil lahek plen ali pa nepridipravom delo vsaj nekoliko otežite. Zato se držite pravil, ki sicer veljajo za vsakršno preprečevanje kraj. Parkirajte v zaklenjeni garaži, če pa že morate zunaj, na ulici, pa to storite na osvetljenem, bolj obljudenem delu. Dobra ideja je tudi avtomobilski alarm, ki vas bo takoj opozoril na sumljivo dogajanje okoli vašega vozila. Nekoliko bolj ekstremna rešitev je označevanje katalizatorja z lastni serijsko številko, kar potem policiji pomaga pri dokazovanju sumljivega izvora pri poskusu nadaljnje prodaje.

Če vseeno pride do tega, da vaš avtomobil zjutraj ob zagonu nenavadno ropota in ugotovite, da ste bili žrtev kraje, to seveda čim hitreje prijavite policiji. Potem pa brž v najbližjo poslovalnico GMT Avtodeli, kjer vam bodo svetovali kako najbolj ugodno in kakovostno popraviti avtomobil, da ga boste lahko čim prej zopet uporabljali!

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna