B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kislo vreme in vlaga v avtomobilu

Kislo vreme in vlaga v avtomobilu

Nabiranje vlage v vozilih ni le neprijetna nadloga, zaradi katere se z notranje strani rosijo stekla, ampak je lahko tudi škodljiva zdravju. Zato je nujno, da jo po zimskih mesecih ali pa po podaljšani pomladi odpravite, avtomobil pa temeljito očistite.

Najbolj pogosto se vlaga v avtomobilu nabere v zimskem času, ko je tudi najbolj moteča, saj se ob vklopljenemu gretju in nizkih zunanjih temperaturah lahko začne nabirati tudi na notranjih straneh stekel. Vlaga se nabira bodisi zaradi nasičenega zraka ali ker jo vnašamo v notranjost z mokrimi oblačili, obuvali ali dežniki. Vožnja v vlažnem avtu pa je vse prej kot udobna, saj nas ne moti le zatohel vonj, temveč tudi neprijeten občutek vlage na dotik. Pozimi je vožnja v takšnem avtomobilu lahko celo nevarna, saj vlaga na notranji strani stekel zamrzne. Obenem pa je ignoriranje tega problema škodljivo tudi za zdravje, saj se zaradi vlage lahko razvije plesen.

Kako jo odstranimo? Za odpravo vlage v avtomobilu obstaja ogromno receptov, a je pri vseh najbolje najprej slediti logiki. Če so v vozilu vlažni predmeti, ki jih je možno odstraniti, to storite in jih posušite izven vozila. Denimo tepihe, obloge prtljažnika, rezervno deko, rokavice, dežnik, … Kar se ne da fizično odstraniti, je treba temeljito presušiti, lahko na žgočem soncu z močnim pregrevanjem in z odprtimi vrati, z razvlažilcem prostorov, z vedrom soli (ta nase odlično vleče vlago) ali na kak drug način. Bistveno je, da se vozilo temeljito prezrači, lahko tudi ob spuščenih steklih med vožnjo, vlago iz prostora pa temeljito odstranjuje klimatska naprava v vozilu, ki jo za preprečitev težav redno uporabljajte tudi pozimi.

Ne pozabite na čiščenje Če je vlaga v vozilu vztrajala predolgo, je lahko že pustila neprijetne posledice, denimo plesen na oblogah in tepihih ali pa celo gojišče bakterij v zračnikih in drugih kotičkih. Zato je smiselno, če ne kar nujno, da se čiščenja po »mokri« sezoni lotite kar se da temeljito. Za to so namenjena čistila in pripravki s posebnimi nalogami, denimo za čiščenje oblog, tkanine, usnja in predpražnikov. Da bi vlaga čim težje prišla v avtomobil, morajo biti v dobrem stanju tesnila na vratih, ki jih pri življenju lahko držimo s sredstvi za nego tesnil, če so ta kjerkoli poškodovana, pa jih je potrebno zamenjati. Vsekakor je dobro preveriti in preprečiti vsakršno pot, ki jo ima lahko vlaga v avtomobil, med bolj ekstremnimi primeri je tudi prostor za rezervno kolo, kamor voda lahko zaradi slabega tesnjenja najde pot med vožnjo v dežju.

Po vse v trgovine GMT! Čisto vse, kar potrebujete za vrhunsko nego vozil boste našli v najbližji poslovalnici GMT Avtodeli. Na voljo so izdelki največjih svetovnih znamk (Kent, Sonax, Caramba, Aromor All, …) vrhunskih proizvodov za nego in vzdrževanje vozil vseh vrst.

Vloga v avtu izdelki

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna