B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Brembo zopet preizkuša vratne mišice zvezdnikov F1

Brembo zopet preizkuša vratne mišice zvezdnikov F1

Police s pokali z dirk najvišje ravni avtomobilskega športna, na katerih je Brembo pokazal svoje znanje so skoraj neskončne. Samo v formuli 1 so v 46 sezonah pomagali osvojiti 26 naslovov svetovnih prvakov, 30-krat so pomagali zmagati v ekipnem seštevku, na najvišji stopnički pa so vozniki z njihovimi zavorami stali kar 442-krat! Brembo v F1 ostaja tudi v sezoni 2021.

Za letošnjo sezono veliko pravil, kar se razvoja dirkalnikov tiče, ostaja enakih. Kar osem izmed desetih moštev na startu uporablja zavore znamke Brembo, ki jim ponuja tri opcije pri izbiri sprednjih zavornih kolutov in po dve za zadnje. Najbolj učinkovito hlajenje obljubljajo sprednji koluti debeline 32 milimetrov s kar 1.480 izvrtanimi luknjami v sedmih vrstah, medtem ko imajo štiri milimetre tanjši zadnji koluti lahko do 1.250 lukenj v petih vrstah.

Dovolj za učinkovito hlajenje na najzahtevnejših stezah, kjer se temperature zavor povzdignejo vse do 1.200 stopinj. Ob ekstremni rabi zavorne ploščice iz ogljikovih vlaken je jasno, da je obraba izjemna, zato Brembo v celi sezoni vsakemu moštvu dobavi med 150 in 300 zavornih kolutov in do 600 zavornih ploščic. Šestbatne zavorne čeljusti so trpežnejše in zdržijo približno 10.000 dirkaških kilometrov, pri tem pa so izpostavljene temperaturam do 200 stopinj Celzija.

Električno krmiljene zavore (brake-by-wire) bodo letos uporabljala štiri moštva. Tovrstne sisteme v formuli 1 že nekaj časa poznajo, saj omogočajo veliko več prilagodljivosti delovanja in zavzamejo manj prostora kot običajne. Pri Brembu sporočajo, da znanje, ki ga pridobijo na dirkah formule 1, uporabljajo tudi za zasnovo zavor v serijskih avtomobilih. V skladu s trendi elektrifikacije in nenehnega strmenja k zmanjševanju mase komponent so električno krmiljene zavore novi veliki trend industrije, ki ga bodo sčasoma morali osvojiti čisto vsi.

Brembo

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna