B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Je E10 bencin lahko škodljiv za vaš avtomobil?

Je E10 bencin lahko škodljiv za vaš avtomobil?

Bencin z oznako E10 namesto največ petih odstotkov vsebuje enkrat več, torej deset odstotkov bioetanola. A okolju prijaznejši tip goriva vseeno ni popoln, ampak je lahko za zdravje avtomobilov tudi škodljiv.

Evropska unija vse bolj pritiska na države članice, da povečujejo delež biogoriv, kar se že odraža na bencinskih servisih v tujini, trendu pa bržčas ne bomo ušli niti pri nas. Gre za bencin z oznako E10, ki vsebuje večji delež bioetanola, nad katerim pa v državah, kjer je že v ponudbi, niso najbolj zadovoljni.

Bioetanol in predvsem starejši avtomobili se ne razumejo najbolje, saj gorivo vsebuje snovi, ki lahko škodujejo motorju. Ima namreč korozivne učinke na kovino, škoduje pa tudi komponentam iz gume. A niti novejši avtomobili niso povsem varni, še posebej v času pandemije, ko veliko časa preživijo parkirani pred hišo in gorivo dolgo časa ostane v rezervoarju. Kot je e po štirih do šestih tednih gorivo ni porabljeno, se začne struktura molekul spreminjati, kar pomeni, da se etanol začne ločevati od bencina in v rezervoarju nastanejo usedline. Takšno gorivo je nato problematično tudi pri izgorevanju, saj je to nepopolno in škodljivo za motor. Simptomi so večje emisije, odpoved katalizatorja, EGR ventila in še kaj hujšega. Zato strokovnjaki svetujejo tistim, ki vedo, da se v prihodnjih tednih ne bodo veliko vozili, da natočijo raje bencin z manjšo vsebnostjo bioetanola (E5) in se s tem zavarujejo pred morebitnimi težavami zaradi degradacije goriva.

Pri gorivu E10 je zanimiv še en vidik. Nemški avtomobilski klub ADAC je ob primerjavi obeh goriv – E5 in E10 – dognal, da so motorji z E5 ali celo brez dodanega bioetanola malenkost bolj zmogljivi, porabijo pa manj goriva!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna