B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Med modro in modro so lahko umazane razlike

Med modro in modro so lahko umazane razlike

Poznate tisti občutek, ko se vam kljub namakanju stekla z vetrobransko tekočino v zimskem času zaradi umazanije ali celo vnovične zaledenitve pogled spet zastre že po nekaj trenutkih?

Vsi imajo modro, vsi obljubljajo zaščito pri nizkih temperaturah, a med zimskimi tekočinami posameznih proizvajalcev so lahko velikanske razlike v učinkovitosti.

Danes je resda mogoče kupiti tekočino za pranje vetrobranskih stekel tudi zraven polic za kruh, a zasledovanje zgolj najnižje cene vas bo lahko pustilo razočarane, ko se bo morala izkazati pri temperaturi globoko pod ničlo, ali ko bo na polno udarila umazanija s ceste.

Kaj morate vedeti? Zimska vetrobranska tekočina ima dve funkciji. Prva je (in tu se najbolj razlikuje od poletne "zelene" tekočine), da mora preprečiti zamrznitev tekočine. To ji omogoča dodan alkohol. Bolj kot je zimska tekočina zredčena z vodo, prej bo zmrznila, ogrevane šobe gor ali dol. Ogromno lastnikov na tej točki naredi napako, saj ne upošteva, da so med vožnjo dejanske temperature v rezervoarju in ceveh, ki vodijo do brisalcev stekla, še precej nižje od uradno izmerjenih. Zato pozimi vedno pripravite mešanico za vsaj -20 stopinj.

Druga lastnost, pri kateri se zimske tekočine med seboj dejansko najbolj razlikujejo, pa je zmogljivost čiščenja stekla. Na to namreč vpliva kemična sestava čistilnih dodatkov, ki jo vsak proizvajalec ljubosumno skriva pred konkurenti. V praksi pa vam bo pri manj kakovostnem sredstvu na steklu ostala sled umazanije, ki bo ob sončni svetlobi močno motila vaš pogled na cesto. Enako velja pri kvaliteti čiščenja svetil, ki imajo sistem čistilnih šob. Bolj kakovostna sredstva pa poskrbijo za temeljito čiščenje in boljšo zaščito pred nalaganjem umazanije.

Pomemben pogoj za jasen zimski pogled so seveda tudi ohranjeni in kvalitetni brisalci. A to je že povsem nova zgodba ...

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna