B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Sol na cesti zagotavlja varnost in uničuje podvozje ter karoserijo

Sol na cesti zagotavlja varnost in uničuje podvozje ter karoserijo

Pranje avtomobila v mrzlih zimskih mesecih zagotovo ne spada med najprijetnejša opravila, a je za »zdravje« avtomobila pomembnejše kot poleti. Glavni razlog za to je sol na cestah, ki, brez primerne zaščite, povzroča škodo na vseh izpostavljenih delih vozila.

Najboljšo zaščito podvozja in karoserije za zimski čas priskrbijo profesionalci, a v trenutnih razmerah za to ne moremo ali pa nismo pripravljeni poskrbeti. Kljub temu je marsikaj, kar lahko za preprečevanje škode zaradi soli naredimo sami. Prvo in najpomembnejše je seveda redno pranje, a ne le karoserije, pač pa tudi spodnjega dela vozila in drugih težje dostopnih delov. Sol in posipni pesek namreč pospešujeta rjavenje vozila, najbolje pa ju doma odstranite z uporabo visokotlačnega čistilnika.

V primeru, da obratujejo, je še bolj priporočljiv obisk avtomatske avtopralnice, kjer usmerjeni curki vode in čistil temeljito obdelajo podvozje in ga spotoma zaščitijo z voskom. Slednji sicer niti približno ne ponuja enako učinkovite in trajne zaščite kot nanos posebnega sredstva za zaščito podvozja in izpostavljenih delov karoserije. To najbolje opravijo profesionalci, malce bolj samozavestni pa se dela lotijo kar sami.

Če se boste pranja lotili sami z visokotlačnim razpršilcem, bodite pozorni na odprtine v kolesih in dobro sperite umazanijo tudi z notranje strani platišč. Tam se poleg vzmetenja zadržuje največ peska in soli, zato je treba v zimskem času te dele večkrat oprati. Seveda je najbolj izpostavljen del karoserije spredaj, saj gre za »prvo linijo obrambe« med vožnjo. Zato dobro sperite vse delce z maske in pokrova motorja, a ne pršite s premajhne razdalje, saj lahko ob tem poškodujete lak, še posebej, če je ta že malce načet zaradi kakšne predhodne poškodbe. Pozorni bodite tudi na karoserijske spoje, kjer se najprej pojavi rjavenje. Pranje doma ali v avtopralnici za seboj vedno pusti ostanke vode, ki jo je treba čim bolj odstraniti. Pri nizkih temperaturah pod lediščem se bo ostanek vlage v raznih spojih, ključavnica in drugod hitro spremenil v led, kar predstavlja potencialno težavo. Ko ste že pri delu, je smiselno, da tesnila vrat namažete z glicerinom.

Verjetno je tu odveč poudariti, da za nego vozila vedno uporabljajte posebej temu namenjene proizvode in ne iščite bližnjic, denimo z detergentom za pomivanje posode. In, če je le možno, za ročno pranje uporabljajte dve gobi, eno za čiščenje karoserije in stekel ter drugo za ostale, praviloma bolj umazane dele vozila.

Nega avtomobila

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna