B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Koronakriza pospešuje prodajo ponarejenih delov

Koronakriza pospešuje prodajo ponarejenih delov

Spletni nakupi vse bolj postajajo del našega vsakdana, močan dodaten pospešek pa jim je dala tudi pandemija koronavirusa. Žal se je s tem pokazala priložnost za prodajalce ponaredkov, ki s tem škodujejo tako proizvajalcem kot potrošnikom.

Po podatkih britanskega urada za intelektualne pravice je bil v zadnjem letu zaznan velik porast ponarejenih nadomestnih delov na področju Velike Britanije. Zaradi močno okrnjenega trgovanja in odstopanja od klasičnih dobavnih verig se je na trgu pojavila izjemna priložnost, ki so jo med drugim izkoristili tudi prodajalci nadomestnih delov vprašljivega porekla.

Ker nekaterih nadomestnih delov zaradi objektivnih okoliščin pandemije koronavirusa v danem trenutku ni na voljo, se potrošniki (fizične osebe in profesionalci) zatekajo k drugim, nepreverjenim virom in s tem tvegajo nakup ponaredkov. Ti so problematični tako z vidika intelektualne lastnine kot varnosti. Mnogokrat namreč ne ustrezajo kakovosti in s tem potencialno predstavljajo šibek člen v vozilu. V prvi vrsti gre za varnostno tveganje, prav tako pa vgrajen del, ki ne zadošča standardom na dolgi rok lahko povzroči večje stroške kot originalni ali originalu enakovreden del. Poleg krajše življenjske dobe, seveda brez ustrezne garancije ali jamstva, lahko povzroči še dodatne okvare drugih komponent, ki jih mora na koncu kriti lastnik vozila.

Prodaja ponarejenega blaga je razširjena močno preko meja avtomobilske industrije, a prav slednja spada med področja, kjer se s tem povzroča največja gospodarska in druga škoda. Le temeljit nadzor dobaviteljev in prodajalcev ter ozaveščanje potrošnikov je pravi recept za uspešen boj proti temu, zato bodite še posebej v teh časih toliko bolj pozorni na poreklo in kakovost uporabljenih nadomestnih delov in drugega materiala.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna