B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Prihaja letni čas, ki se ga akumulator najbolj boji

Prihaja letni čas, ki se ga akumulator najbolj boji

Zima je za baterije najmanj ugoden letni čas, ki mu lahko konkurira le še zares vroče poletje. Zato je prav, da poznate najbolj tipične znake, ki še pred temperaturami pod ničlo izdajo, da se akumulatorju vašega vozila bliža konec.

Skorajda vsi avtomobili in tudi drugih vozil na naših cestah se za zagon motorja zanaša na staro, a preverjeno tehnologijo svinčenih akumulatorjev. Ti imajo veliko prednosti, med drugim tudi cenovno dostopnost, a tudi kakšno slabost. Na vrhu je občutljivost na temperaturne spremembe, predvsem na zimski mraz, ko akumulator praviloma izgubi del zmogljivosti in pokaže vsako slabost. Do izraza pridejo tudi takšne, ki jih v toplejšem času skorajda ne opazimo.

Da se to zimo ob hladnih jutrih ne boste soočali s tovrstnimi težavami bodite pozorni na nekaj znakov, ki jasno kažejo, da je prišel čas za zamenjavo:

  • najbolj očitna za težave je prižgana lučka na armaturni plošči,
  • priročen preizkus je primerjava med intenzivnostjo svetenja luči ko je motor ugasnjen in je vklopljen le kontakt ter ob prižganem motorju (pri slabem akumulatorju bo razlika precejšnja),
  • različni z elektriko napajani deli vozila delujejo slabše ali občasno odpovedujejo (avtoradio, zasloni, hupa, dvigovanje stekel …),
  • tako kot pri pnevmatikah je lahko sklepati, da gre akumulator proti koncu po njegovi starosti.

Razlogov za pešanje in odpoved akumulatorja je veliko, med glavne pa uvrščamo način uporabe (daljše ali krajše vožnje?), kakovost, vzdrževanje, itd. Ob morebitni zamenjavi je nujno preveriti kako zmogljiv akumulator vozilo potrebuje (mora biti primeren za sistem s samodejnim ugašanjem in zagonom motorja?), medtem ko strokovnjaki priporočajo, da se za večjo zanesljivost izbere malenkost bolj zmogljivega kot predpisuje proizvajalec vozila.

Akumulatorji BlackLINE

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna