B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kot da bi šli v gore v opankah!

Kot da bi šli v gore v opankah!

Prav smešno se zdi, da je treba še vedno tako močno poudarjati pomembnost uporabe ustreznih pnevmatik, a izkušnje kažejo, da veliko voznikov tega še vedno ne upošteva.

Avtomobilska modrost »če ne drugega, vedno poskrbi za zavore in gume!« še kako drži. Pnevmatika je z zelo majhno površino edini stik vozila s cesto, zato je jasno, da opravlja zelo zahtevno delo.

Najpogostejši razlog za neustreznost pnevmatik je seveda prekomerna obraba. Zakonsko predpisana globina profila je vsaj 1,6 milimetra, a temu pogoju mora biti zadoščeno na vseh delih tekalne površine pnevmatike. Velikokrat je sicer tako dotrajana pnevmatika tudi prestara in neprimerna zaradi sprememb lastnosti gumene zmesi. Zadnje čase se sicer proizvajalci pnevmatik zavzemajo za zvišanje zakonsko določene meje na najmanj tri milimetre profila, saj trdijo, da bo le tako dosežena prava mera varnosti.

Izrabljenost pnevmatik ni edini razlog, da vas lahko na tehničnem pregledu pošljejo domov brez ustreznega potrdila, ampak so nevarne tudi poškodbe. Neugoden stik z robnikom, skrita luknja v asfaltu, povožen kamen ali drug oster predmet lahko močno poškodujejo bočnice (stene) pnevmatike. Nastane majhna raztrganina, izboklina ali mehur, ki ob večjih obremenitvah lahko povzroči počeno pnevmatiko, denimo na avtocesti. V tem primeru je predpisana kazen v višini 400 evrov za tehnično neustrezno vozilo razmeroma majhna, tako kot strošek nakupa novih pnevmatik.

Če odmislimo varnostni vidik, ima uporaba ustrezne avtomobilske obutve še veliko drugih prednosti. Poleg udobnejše in bolj tihe vožnje je dobrodošla tudi manjša poraba goriva, kar pomeni, da z ustreznimi pnevmatikami lahko celo nekaj prihranite!

Ob tem velja omeniti še senzorje tlaka TPMS, ki so prav tako ključen del varnostne opreme. Smiselno je redno preverjanje njihovega delovanja, še bolj pa je pomembno, da z njimi pravilno ravnajo ob menjavi pnevmatik, ko lahko pride do poškodbe. Tudi zato je toliko bolj smiselno obiskati profesionalnega vulkanizerja in ne kakega poceni domačega garažnega mojstra.

Izraba pnevmatike

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna