B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Na dopust z dodatnim litrom motornega olja

Na dopust z dodatnim litrom motornega olja

Pot na dopust z avtomobilom mora potekati brez skrbi. Preverili smo, kaj vse je treba narediti, da se ne boste znašli v težavah, ko si jih najmanj želite.

Večino stvari na avtomobilu lahko preverite sami, nekatere pa vseeno preverite še pri vašem serviserju.

Dobro preglejte, če pnevmatike niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 do 0,3 bara. Nalepka z navodili je ponavadi nekje na vozilu, bodisi na vratih, na pokrovčku za točenje goriva, vsekakor pa je vse opisano v navodilih za rokovanje z avtomobilom, ki mora biti vedo pri roki v vozilu.

Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je potrebno preveriti stanje same prikolice, še posebno njenih pnevmatik.

Za mirno pot lahko obiščete mehanično delavnico, kjer vam bo mehanik podrobno pregledal vozilo. Na preventivnih pregledih pozornost posvečamo vitalnim delom, ki so bistveni za varnost. To so pnevmatike, zavore, zračnost podvozja, preveriti je treba stanje akumulatorja, prisluhnejo pa tudi željam strank, če menijo, da se njihov avtomobil obnaša drugače, kot so vajeni.

Ob nalaganju prtljage bodite pozorni, da bo naložena tako, da ne bo ogrožala potnikov v primeru zaviranja v sili ali trku. Ostri predmeti se lahko v hipu spremenijo v smrtonosne projektile. Nalaganja se lotite sistematično, kar pomeni, da jo začnite v prtljažnik zlagati šele, ko boste imeli vse zloženo v kovčke, torbe, vrečke ... in boste vedeli kam gredo kateri predmeti glede na velikost in težo. Težje predmete, ponavadi so to večji kovčki, zložite na dno prtljažnika in takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, nikakor pa na vrh ne zlagajte predmetov z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V vozilu s seboj vedno vozite opozorilni trikotnik, komplet prve pomoči in varnostni jopič. Preverite, da rok uporabe prve pomoči ni pretečen. Pred odhodom v tujino preverite, ali imate ustrezne dokumente za vozilo in potnike. Na meji daleč stran od doma bo že prepozno. Preverite veljavnost prometnega dovoljenja, preverite, kje je obvezna vinjeta.

In še to, motorno olje je bistvenega pomena za pravilno in dobro delovanje pogonskega motorja. Naloga voznika je, da redno preverja nivo motornega olja v motorju. To je treba narediti tudi pred odhodom na dopust, s seboj pa je treba vzeti liter kakovostnega motornega olja. Najdete ga v vseh prodajalnah GMT po Sloveniji.

Pa srečno pot!

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna