B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Simetričen, usmerjeni, asimetričen

Simetričen, usmerjeni, asimetričen

Usmerjenost profila igra veliko vlogo pri zmogljivosti pnevmatik. Hkrati pa oblika profila tudi določa, ali lahko pnevmatiko namestimo na katerokoli kolo avtomobila, ali pa le na eno polovico. Najbolj pogost je simetričen profil, poznamo pa tudi usmerjenega in asimetričnega.

O simetričnem profilu govorimo največkrat pri pnevmatikah, pri katerih je ena najbolj zaželenih lastnosti dolga življenjska doba. Prednost simetričnega profila je, da lahko takšne pnevmatike, tudi ko so stalno nameščene na platiščih, poljubno menjamo na vsa štiri mesta na vozilu, saj bo profil vedno usmerjen tako, da bo učinkovito izpodrival vodo izpod pnevmatike. Zato lahko takšne pnevmatike pri sezonski menjavi diagonalno križamo med prednjo in zadnjo osjo po zlatem pravilu obrabe. Vendar je treba biti tudi pri simetričnem profilu pozoren na oznako "outside", saj mora biti v tem primeru ta obod gume vedno nameščen na zunanji strani platišča.

Usmerjeni profil je drugi tip in je oblikovan v obliki črke V. Tako oblikovane lamele pnevmatike zagotavljajo optimalno izpodrivanje vode izpod koles. S tem so takšne pnevmatike zelo učinkovite pri preprečevanju splavanja na veliki količini vode, t. i. akvaplaninga. Na obodu imajo označeno puščico z zapovedano smerjo vrtenja, kar pomeni, da jih lahko pri sezonski menjavi sicer lahko tudi križamo po diagonali, vendar pa moramo pri tem obvezno narediti premontažo platišča.

Tretja zvrst pa je asimetrični profil, ki je kombinacija prej navedenih. Notranji del je običajno usmerjen in namenjen učinkovitemu izpodrivanju vode, zunanji pa je z obliko reber, kanalov in utorov namenjen boljšemu oprijemu v ovinkih in na suhi podlagi. Zraven puščice na obodu je poleg tudi oznaka, kateri del pnevmatike mora biti nameščen na zunanjo stran. Takšne gume lahko izmenjujemo le spredaj - zadaj na isti strani avta.

Predvsem pa ne pozabite: letna pnevmatika je¨sicer zakonsko res še ustrezna, če ima najmanj 1,6 milimetra profila, kar pa je v dejansko veliko premalo za varno vožnjo že na običajen deževen dan. Pred splavanjem (akvaplaningom) vas takrat ne bo rešil noben vgrajen asistenčni sistem! Nova letna pnevmatika ima okoli 8 milimetrov profila.

V trgovinah GMT imamo pestro ponudbo najbolj kakovostnih pnevmatik, pa tudi cenovno ugodnih. Preverite sami.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna