B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zlata pravila pri pranju avtomobila

Zlata pravila pri pranju avtomobila

Sončen in topel teden bo kot nalašč, da na domačem dvorišču operete svoj avtomobil. Kljub temu, da gre za enostavno opravilo, se je treba držati določenih pravil. V nasprotnem lahko na avtomobilu nastane tudi škoda.

Po koncu zime je treba dobro očistiti avtomobil. S tem preprečimo rjavenje, vožnja z avtomobilom pa je tudi bolj zdrava, saj se pozimi v avtomobilu nabira veliko vlage. Čeprav se zdi, da zna oprati avtomobil prav vsak, obstajajo za pranje pravila, ki se jih je treba držati.

Prava čistila

Za temeljito čiščenje avtomobila ni dovolj le znanje, potrebujemo tudi prava čistila. Pogosta napaka pri domačem ročnem pranju vozil je uporaba kuhinjskih čistil. Čistilnih sredstev za pranje posode ne smemo uporabljati za pranje vozil, ker vsebujejo preveč razmaščevalnih sredstev, ki odstranijo razno zaščito na vozilih, kot so voski, polimeri in UV zaščitna sredstva.

Različni materiali

Ker je vozilo sestavljeno iz različnih materialov, kot so lak, guma, plastika, steklo, krom …, je za kakovostno vzdrževanje potrebnih več različnih čistil. Sestava čistil je prilagojena točno določenemu namenu oziroma točno določenemu materialu, zato je z njimi čiščenje različnih površin bolj učinkovito. Obstajajo sicer tudi univerzalna avtomobilska čistila, ki delo opravijo dobro, a zaradi drugačne sestave ne tako intenzivno, zato tudi njihov učinek traja manj časa.

Od strehe navzdol

Avtomobil vedno čistimo od strehe navzdol. Pri čiščenju uporabimo različne gobe in krpe zato, ker je avto pri kolesih in pragovih najbolj umazan. Pri pranju tega dela vozila ostane na gobi največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo avtomobila. Avtomobil je priporočljivo oprati tudi s podaj (dno vozila), saj s tem dobro zaščitimo tiste dele vozila, ki so pozimi najbolj izpostavljeni soli in pesku.

Prezračite avtomobil

Ko je vozilo čisto, a še mokro, ga obrišimo z brisalcem, ki ima silikonsko gumo, da odstranimo večji del vode. Ne smemo pozabiti obrisati s kritih delov med vrati in prtljažnim pokrovom. Za zaključek avtomobil obrišemo s krpo za nego avtomobila.

Po čiščenju avtomobil temeljito prezračimo, da se v njem ne bo nabirala vlaga. Če vozilo peremo z visokotlačnim čistilcem, moramo upoštevati navodila za uporabo. Predvsem ni priporočljivo, da curek do karoserije ne približamo na manj kot 15 centimetrov. Z njim se ne smemo preveč približati niti mehkim, gumijastim delom in izolaciji.

Štirikrat na leto ob čiščenju nanesemo trdi vosek. Morebitne poškodbe zaščitnega sloja je treba odpraviti takoj.

Nad zavorne obruske

Zavorne obruske in umazanijo iz aluminijastih platišč naj bi odstranili vsakih 14 dni. Za čiščenje uporabimo učinkovito specializirano čistilo, ki ne vsebuje kislin, da ne poškoduje materiale, iz katerih so narejena platišča. Čistilo napršimo na platišča in počakamo, da se obarva, kar pomeni, da je učinkovalo na umazanijo. Nato čistilo speremo z visokotlačnim čistilcem.

Za težje dosegljive dele uporabimo gobo iz mikrovlaken. Po čiščenju je treba ob začetku vožnje večkrat uporabiti zavore, da jih osušimo.

Kromiranih delov je na avtomobilih čedalje več in so najbolj občutljiva za čiščenje. Zanje so na voljo posebna čistilna sredstva, ki zarjavelim ali matiranim kromiranim delom vračajo lesk. Plastične dele čistimo med pranjem karoserije, sijaj pa jim povrnemo s posebnim gelom za nego plastike, ki je tudi v dežju obstojen tri mesece.

Pranje avtomobila

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna