B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Deli vozila, ki jih morate razkužiti zaradi virusa

Deli vozila, ki jih morate razkužiti zaradi virusa

Avtomobil je ob trenutnih razmerah, ko je javni potniški promet v celoti ustavljen, za mnoge edini način za dostopanje do zdravnika, trgovine, lekarne in službe.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako se tudi v času izbruha koronavirusa zaščititi v avtomobilu pred virusom. Priporočamo, da avto po vsaki vožnji, še posebej, če prevažate kakšno drugo osebo, razkužite in očistite. Delov, kjer se lahko virus zadržuje tudi več dni, je na in v avtomobilu veliko.

Kabina avtomobila je majhen in zaprt prostor. Svetujemo, da med vožnjo uporabljate zaščitno masko, sploh, če so v avtomobilu tudi drugi potniki. Italijanska vlada je svojim državljanom podala priporočila, da se v vozilu skupaj peljeta največ dva potnika, če nista iz istega gospodinjstva, torej voznik in potnik zadaj. Glavno pravilo je čim manj stika z drugimi. Šali, rute in drugi domači izumi niso zagotovilo, da se ne boste okužili. Zato so tudi najosnovnejše maske za obraz pomembna gesta do potnikov, s katerimi lahko zmanjšajo tveganje za okužbo. Respiratorji razreda FFP3 pa nudijo resnično zaščito. Mimogrede, v nekaterih evropskih državah je bila, ali pa še je, maska del obvezne opreme v kompletu za prvo pomoč. Po vsaki vožnji razkužite vse površine, ki se jih dotaknete pred in po vožnji. Dezinfekcija delov, kot so volanski obroč, prestavna ročica, ročna zavora, ročaji, stikala radijske naprave, vse to je treba razkužiti. Ne pozabite tudi na ročice pod volanom, na primer na smerne kazalce, brisalce, tempomat, naslon za roke, nadzor nastavitve sedeža, okvirjev vrat in ročajev z zunanje strani avtomobila ali pa ročaj prtljažnega prostora. Ta opozorila veljajo dvojno za voznike, ki prevažajo potnike.

Tehnični inštruktor pri GMT in Avto Akademiji Primož Rožnik svetuje, da bodite previdni pri uporabi sredstva, s katerim se boste lotili razkuževanja avtomobilske notranjosti, saj z njim nočemo uničiti površin. Te so v večini primerov veliko bolj občutljive kot denimo površine v gospodinjstvu in tudi teh se ne lotevamo z razkužili kar povprek. Nekatera razkužila namreč vsebujejo alkohol, ki lahko poškoduje plastične površine ali izsuši usnje, ki se potem začne luščiti, v drugih pa je »varikina«, raztopina natrijevega hipoklorita, za katero je znano, da razbarva površine. A blage raztopine »varikine« oziroma na njej zasnovanih belilnih sredstev lahko uporabite, a je pri tem potrebne veliko previdnosti, da ne naredimo nepotrebne škode. Pred uporabo takšnega sredstva je najbolje, če njegovo delovanje najprej preizkusite na skriti površini, kjer ne bo naredilo velike škode za videz površine. Po vsakem čiščenju je pomembno prezračevanje vozila.

ŠKODA

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna