B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Ali znate razvozlati zakodirani jezik gume?

Ali znate razvozlati zakodirani jezik gume?

Na željo, da bo avto z novimi pnevmatikami med vožnjo cesto držal cesto po naših željah, vpliva veliko stvari - poleg kakovostne pnevmatike vsaj še pravilne mere in nosilnost, rok uporabnosti, vrsta profila, pravilen tlak ... Predstavljamo kratek vodič po zakodiranem svetu gum.

Ustrezna dimenzija:

Poglavitni podatek pred nakupom. Na vaš avto ustrezajo le pnevmatike dimenzij, ki jih je predvidel proizvajalec. Katere so to, poglejte v homologacijski kartonček. Če dimenzije ne bodo ustrezne, je ogrožena stabilnost vozila in delovanje asistenčnih sistemov. Dimenzijo sestavlja kombinacija treh črk, recimo 205/55 R 16. Število 205 nakazuje, koliko milimetrov je pnevmatika široka, 55 je višina oboda, izražena v odstotkih glede na širino, tretje število pa pomeni notranji presek, ki se meri v palcih. Črka R pomeni, da gre za radialno pnevmatiko, kar pa so praktično vse.

Razred nosilnosti in hitrosti:

Še dva zelo pomembna podatka na obodu vsake gume. Kombinacija 94H recimo pomeni, da sodi v razred nosilnosti 94, ki dovoljuje obremenitev posamezne pnevmatike 670 kilogramov, skupaj torej masa vozila s tovorom ne sme presegati 2.680 kilogramov. Črka pa označuje hitrostni indeks. H označuje najvišjo hitrost do 210 km/h, v optimalnih okoliščinah. Isti model istega proizvajalca ima lahko različne indekse mase in hitrosti!

Oznaka DOT:

Kombinacija štirih številk pove, kdaj je bila guma izdelana - prvi dve oznaki za teden, drugi dve za leto. Oznaka 0320 tako sporoča, da je bila pnevmatika izdelana tretji teden (januar) leta 2020. Datum izdelave je zelo pomemben, saj pnevmatika s staranjem izgublja lastnosti, ki ji zagotavljajo optimalno odzivanje na obremenitve. Če in še enkrat če je bila nova guma ustrezno uskladiščena (temperatura, vlaga, UV zaščita), potem večjih sprememb ne bi smelo biti še niti po petih do šestih letih po datumu izdelave.

EU oznaka z ocenami:

Poskus, da bi potrošniki lahko razločevali pnevmatike po kakovosti. Na nalepki so z ocenami od A (najboljše) do G (najslabše) ovrednoteni oprijem na mokri podlagi, poraba goriva in hrupnost. A gre le za tri osnovne ocene, medtem ko neodvisne potrošniške organizacije in mediji testirajo okoli 15 različnih dejavnikov lastnosti neke pnevmatike, sami gumarji pa kar okoli 50.

Nove oznake za nove tipe vozil

Morda se še niste srečali z oznakama SUV ali XL, ki pa postajata vse pogostejši in označujeta pnevmatike z dodatno ojačano konstrukcijo, predvsem bokov. Takšna pnevmatika je namenjena za uporabo težjih vozil, kot so športni terenci.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna