B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Svetovni strokovnjaki za klimatske naprave

Svetovni strokovnjaki za klimatske naprave

Klimatske naprave so dandanes nekaj, brez česar si ne moremo predstavljati sodobnih avtomobilov, a med njimi so razlike in pomembno je, da pri njihovem vzdrževanju uporabimo kakovostne materiale, ki jih dobavlja tudi danski proizvajalec Nissens, eden od vodilnih proizvajalcev avtomobilskih hladilnih sistemov.

Nissens je podjetje, ki deluje od leta 1921, torej ima več kot 94 let izkušenj na področju hladilnih sistemov. Na 77.000 kvadratnih metrih lastnih proizvodnih zmogljivosti po vsem svetu zaposluje dobrih 1.100 delavcev in svojim kupcem na leto dobavi več kot 1,8 milijona izdelkov. V njihovi ponudbi je več kot 10.000 različnih avtomobilskih delov, ki ustrezajo merilom prve vgradnje, k čemur pripomore tudi dejstvo, da imajo lastni raziskovalno-razvojni oddelek. Nissens vse izdelke v svoji ponudbi tudi sam proizvaja in z njimi pokrije več kot 90 odstotkov osebnih avtomobilov in gospodarskih vozil, ki so ali so bili na trgu.

Kakovost na ravni delov za prvo vgradnjo

Nissens zgolj na področju klimatskih sistemov ponuja več kot 6.500 komponent, ki ustrezajo kakovosti delov za prvo vgradnjo, in vsako leto v ponudbo doda vsaj 500 novih izdelkov. V njihovi ponudbi je več kot 450 kondenzatorjev z integriranimi sušilniki zraka, 500 pred korozijo zaščitenih kondenzatorjev, več kot sto kabinskih ventilatorjev in več kot 450 kompresorjev za klimatske naprave. Njihovi izdelki so narejeni tako, da čim bolj olajšajo vgradnjo, mehanikom pa pomagajo tudi z nasveti pri vgradnji. Iskanje ustreznega nadomestnega dela dodatno olajšajo odlični tiskani in spletni katalogi. Veliko znanja imajo na področju uporabe plinov v klimatskih napravah. Dandanes namreč ni vseeno, katere pline uporabljamo, saj lahko ti negativno vplivajo na povečanje ozonske luknje in količine toplogrednih plinov v ozračju ali pa so nevarni zaradi vnetljivosti.

Nekateri plini so že prepovedani

Nekateri tradicionalni plini so že povsem prepovedani, kar velja predvsem za plin CFC, ki ga poznamo tudi pod oznako R12 in je preovedan že od leta 1996. CFC namreč v ozračju zadrži kar 10.890-krat več toplote kot ogljikov dioksid. S tem je skoraj desetkrat bolj škodljiv od njegovega nadomestila HCFC oziroma R416a, ki še vedno 1.100-krat bolj učinkovito zadržuje toploto od ogljikovega dioksida. Na podobni ravni je tudi plin HFC oziroma R134a, ki v ozračju zadrži 1.430-krat več toplote od ogljikovega dioksida. Alternativa vsem tem so hidrofluorolefini, ki jih označujemo z oznakama HFO oziroma R1234yf in v ozračju zadržijo »le« še štirikrat več toplote od ogljikovega dioksida kot najbolj pogostega toplogrednega plina, ki ga lahko z določenimi predelavami sistemov uporabimo tudi v klimatskih napravah. Evropska unija si zato prizadeva, da bi iz uporabe v klimatskih napravah izločili čim več flouriziranih plinov ter iz obtoka odstranili zlasti pline s potencialom globalnega segrevanja (global warming potential, GWP), manjšim od 150.

Pomembna vloga olj in lubrikantov

Pri delovanju klimatskih naprav pomembno vlogo igrajo tudi olja oziroma lubrikanti. V kompresorju denimo olje skrbi tako za zmanjševanje trenja med gibljivimi deli in zmanjšanje tvorbe toplote ter tudi za odvajanje toplote. Hkrati maziva pomagajo pri tesnjenju sistema ter odvajanju nečistoč. Lubrikant se meša s hladilnim sredstvom in skupaj z njim v obliki homogene zmesi potuje skozi sistem. Ker je torej lubrikant prisoten v vsem sistemu, je njegovo dopolnjevanje potrebno vsakokrat, ko v sistem dodamo novo komponento. Pri Nissensu za to med drugim poskrbijo tudi tako, da nadomestni kompresor vedno prednapolnijo s primerno količino ustreznega lubrikanta, ki je seveda odvisen od proizvajalca klimatske naprave in v njej uporabljenega hladilnega sredstva. Pravilna kombinacija hladilnega sredstva in lubrikanta je namreč življenjskega pomena za klimatsko napravo, saj lahko nepravilna kombinacija privede tudi do predčasne okvare kompresorja.

Nissens

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna