B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kakovostni NOx senzorji za vozila

Kakovostni NOx senzorji za vozila

Ena bolj pogostih okvar pri izpušnem sistemu je odpoved delovanja NOx senzorja. V sodobnih vozilih gre za nepogrešljiv del za delovanje motorja in to tako pri bencinskih kot dizelskih modelih.

Funkcija NOx senzorja je zaznavanje nivoja dušikooksidov v izpušnih plinih. Za delovanje vozila je zelo pomemben, saj na podlagi merjenih podatkov računalnik izračunava idealno količino goriva, ki ga v danem trenutku potrebuje motor za najbolj učinkovito delovanje. Od tega pa je odvisno, kakšna bo poraba vozila in kako visoke bodo emisije. Dušikooksidi so za zdravju škodljivi izpusti, ki jih ob pravilnem delovanju izpuha večina ostane v katalizatorju. Da je njihov nivo kar najnižji, skrbi proces selektivne katalitične redukcije (SCR), ki pa lahko pravilno deluje le, če pridobiva pravilne podatke. Nekateri avti imajo dva senzorja NOx, enega pred in drugega za SCR enoto.

NOx senzorji so vgrajeni na dokaj izpostavljenem mestu izpušnega sistema in zato še bolj podvrženi možnosti, da odpovedo. Takrat motor deluje narobe, saj računalnik pridobiva napačne vrednosti, kdaj naj obogati ali osiromaši gorivo. Napačno lahko deluje tudi delovanje SCR sistema prečiščevanja emisij. Uporabnik okvaro lahko zazna prek opozorilne lučke na armaturki, ni pa nujno. Velikokrat napako javi šele priklop diagnostične opreme na OBD vmesnik. V vsakem primeru pa se bo zelo verjetno znatno povišala poraba goriva, s tem pa tudi emisije.

Zamenjava okvarjenih NOx senzorjev z originalnimi je pri različnih vozilih lahko stroškovno visok stroškek. K sreči pa so na trgu tudi neoriginalni NOx senzorji. V trgovinah GMT in Adel mehanikom in drugim strankam nudimo NOx senzorje nemškega podjetja Werner Metzger. Gre za zelo kakovostne izdelke, katerih odlično razmerje med ceno in kakovostjo so prepoznale že številne mehanične delavnice širom Evrope.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna