B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Zlata pravila pred odhodom z avtomobilom na dopust

Zlata pravila pred odhodom z avtomobilom na dopust

Najmanj kar si na poti na dopust želimo so težave z vozilom. Letni servis vozila je nujen, preventivni pregled v mehanični delavnici pred dopustom pa vsaj zaželen. Veliko pa lahko z redno vzdrževanim vozilom za brezskrbno pot na oddih postorite tudi sami.

Pred vrhuncem poletne sezone smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da boste na cilj prišli pravočasno in brez težav. Najprej, voznik je odgovoren za stanje svojega vozila, predvsem z vidika varnosti, čistoče in funkcionalnosti vitalnih delov. Vsak lahko poskrbi, da so vzvratna ogledala in steklene površine čiste, da je pred potjo tekočina za čiščenje stekel nalita do vrha, da je količina olja in zavorne tekočine pravšnja, da delujejo vse luči, tudi zavorne luči, smerniki in vzvratna luč.

Preverite, če je guma metlic brisalcev dobra ali morda preveč obrabljena. Dobro preglejte, če pnevmatike niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati morate, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 do 0,3 bara.

Pred odhodom v tujino preverite, ali imate ustrezne dokumente za vozilo in potnike. Na meji daleč stran od doma bo že prepozno. Preverite veljavnost prometnega dovoljenja, zelena karta je obvezna le še v nekaterih državah, recimo v BiH in Črni gori. Če ne potujete z lastnim vozilom se priporoča izdelava dovoljenja za vožnjo tujega vozila. AMZS je v lanski anketi ugotovil, da se je vsakemu šestemu vozniku ali voznici, v anketi je sodelovalo je bilo 662 oseb, na meji že zgodilo, da je imel v vozilu potnika brez veljavnih dokumentov. Ugotovili so tudi, da več kot tretjina voznic in voznikov vozi tako dolgo, da zasveti lučka za gorivo.

Kar se tiče cen goriva je v večini držav pravilo, da je gorivo na avtocestnih bencinskih črpalkah dražje kot v mestih, običajno pa je najcenejše v bližini večjih trgovskih središč. Kje je obvezna vinjeta? V nekaterih državah klasične cestnine nadomeščajo vinjete, ki so v uporabi v Avstriji, Švici, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, v Bolgariji in Romuniji. V vseh preostalih državah, razen v Nemčiji, na Danskem, Švedskem, Finskem in državah Beneluxa, se cestnina ne plačuje. Če uporabljate navigacijsko napravo, še pred odhodom poskrbite za najnovejše zemljevide.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna