B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Nekaj osnovnih o življenjski tekočini motorja

Nekaj osnovnih o življenjski tekočini motorja

Vsak avtomobil zahteva uporabo motornega olja z določenimi specifikacijami. Pri tem gre v prvi vrsti za viskoznost olja (na primer oznaka 5W-30), v nekaterih primerih pa proizvajalci zahtevajo uporabo olj, ki ustrezajo tudi njihovim specifičnim zahtevam sssssssssssss(npr. oznaka MB 229.51 za nekatere Mercedes-Benzove motorje.

Oznaka SAE 5W-30 pomeni večgradacijsko motorno olje in določa njegovo viskoznost pri različnih režimih obratovanja. 5W pomeni viskoznost pri nizki temperaturi (oznaka W je okrajšava za Winter), 30 pa pri delovni temperaturi motorja (100 °C). Olje s to oznako se lahko uporablja pri temperaturah do –35 °C (ko je dosežena mejna sposobnost črpanja olja iz karterja v motor oziroma je olje pri tej temperaturi še dovolj tekoče), viskoznost pri delovni temperaturi pa določi proizvajalec vozila oziroma motorja in določa, da bo olje z ustrezno oznako zagotavljalo najbolj optimalno mazanje (dovolj čvrst oljni film med gibajočimi se deli motorja).

Sicer je najpametneje, da olje v motorju zamenja strokovnjak – na pooblaščenem servisu ali pri kakem drugem mehaniku, saj mora biti zagotovljena prava viskoznosti in kakovost olja. Več pazljivosti je potrebne, če morate liter olja doliti sami.

Vsa olja se med seboj mešajo v katerem koli razmerju, strokovnjaki pa vseeno svetujejo, da dolijete enako olje, kot ga že imate v motorju. To dostikrat ni možno, zato je druga najboljša stvar, da dolijete olje enake viskoznosti in enake kakovosti ali pa vsaj enake viskoznosti. Če tudi to ni možno, dolijte za eno stopnjo slabše olje, npr. 10W-40 namesto 5W-40.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna