B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Rešitve za zamenjavo in popravilo vodnih črpalk

SKF v skladu s Skupino VAG ponuja preklopno in mehansko vodno črpalko. Zamenjava preklopne vodne črpalke z mehansko lahko podaljša čas segrevanja motorja!

Vzrokov za zamenjavo vodne črpalke je lahko več. Najpogosteje je vzrok okvara, kot je puščanje hladilne tekočine, razni zvoki in vibracije, ki izvirajo iz njenih poškodb ali izrabljenost ter zmanjšana funkcija ali odpoved črpanja hladilne tekočine.

Ločimo med preklopno in mehansko vodno črpalko. V osnovi sta obe črpalki gnani mehansko in njun princip črpanja hladilne tekočine je večinoma enak, vendar je za razliko od mehanske, katere delovanje je pod vsemi pogoji delovanja motorja enako, preklopna krmiljena na različne načine preko računalnika motorja in s tem omogoča boljšo kontrolo nad delovno temperaturo motorja in njegovo hitrejše segrevanje.

Tehnični inštruktor pri skupini GMT pravi, da se večina vodnih črpalk pri novodobnih vozilih menja preventivno ob servisnih intervalih zamenjave zobatega jermena saj njena kasnejša odpoved praviloma povzroči bistveno večje stroške in v nekaterih primerih tudi uničenje zobatega jermena in s tem povezano težko poškodbo motorja.

Kakšna orodja so nam pri tem na voljo za čim bolj učinkovito menjavo? Zakaj je najbolj primerno orodje SKF? Rožnik pravi, da je za zamenjavo vodne črpalke pri nekaterih vozilih potrebno posebno orodje, ki ga predpiše proizvajalec vozila večinoma pa je ob njeni zamenjavi zaradi demontaže zobatega jermena potrebno posebno orodje vezano nanj. Pri vedno več novejših vozilih pa je zaradi zapletenega hladilnega tokokroga ob njegovem polnjenju s hladilno tekočino potrebno posebno orodje, s katerim tokokrog najprej vakuumiramo in nato napolnimo z ustrezno hladilno tekočino. »S tem zagotovimo pravilno odzračitev hladilnega sistema in preprečimo njegovo nepravilno delovanje in možne okvare motorja,« pravi Rožnik.

Posebno orodje za polnjenje hladilnega tokokroga proizvajalca SKF je namenjeno veliki večini vozil, saj večinoma vsebuje tudi posebne hitre adapterje za priklop orodja na sistem. V naši ponudbi imamo od KS Tools KS 150.1930. Uporaba tega kompleta omogoča tudi test tesnosti s tlakom.

Ne spreglejte videa uporabe in tehničnega biltena

Pri popravilu je treba upoštevati tudi izbor pravilnih in kakovostnih rezervnih delov ter popravilo opraviti varno in odgovorno. Nepravilna uporaba orodja in neupoštevanje navodil zamenjave povzroči nepravilno delovanje vodne črpalke in moten tokokrog hladilne tekočine, kar privede do motenj pri ogrevanju kabine in hlajenju motorja ter v skrajnih primerih tudi do uničenja motorja zaradi pregrevanja.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna